perjantai 7. joulukuuta 2012

HavupalloKilometri tältä tontilta ja ollaan kunnan rajalla jossa on tehty kesällä aukko hakkuu. Motokuski oli hauskasti jättänyt yhden kuusen pystyyn, ja kun lähemmin tarkastelee huomaa syyn, latvassa on tuulenpesä. Wikipedia kertoo tuulenpesistä seuraavaa:

Tuulenpesäsienet ovat Taphrina-sukuun kuuluvia kotelosieniä, jotka loisivat kasveilla ja muodostavat niihin erilaisia epämuodostumia, kasvaimia tai lehtilaikkuja. Tunnetuimpia näistä ovat lehtipuiden tuulenpesät: oksien epänormaalin haaroittumisen seurauksena muodostuneet tiheät oksarykelmät.
Tuulenpesäsienien suku on erilaistunut muista sienistä; se on ainoa Taphrinales-lahkon suku. Tuulenpesäsienet ovat usein erikoistuneet loisimaan yhdellä kasvilajilla tai -suvulla. Pohjoismaissa tavataan noin 30 lajia muun muassa saniaisilla, koivuilla, lepillä, ja hanhikeilla. Jotkin lajit loisivat pelkästään lehdillä, toiset voivat loisia koko versossa.
Tuulenpesäsienet lisääntyvät itiöillä, jotka syntyvät suoraan loisittujen kasvinosien pinnalle muodostuvissa itiölavoissa (ei itiöemää).
Tuulenpesiksi kutsutaan myös havupuissa tavattavia somaattisessa solussa tapahtuneesta mutaatiosta johtuvia epämuodostumia (esimerkiksi pallolatvakuusi).


Lehtipuissa oleviin tuulenpesiin olen minäkin joskus törmännyt mutten vastaaviin havupuissa, aika jännä ilmestys tämä, mukava jotta motokuski jätti sen näkysälle. Kuvat olen ottanut 15.11.2012.

16 kommenttia:

 1. Tuulenpesä on hauska, mutta avohakkuut saavat kamalaa jälkeä aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin suureen havupalloon en ole aikaisemmin törmännyt :)
   Aukkohakkuun jälkeen on hetken kurjan näköistä mutta kun maa muokataan ja tehdään istutus niin pian se uusi taimikko jo alkaa kasvamaan. Onneksi silti talousmetsien lisäksi vielä löytyy niitä luonnontilassakin olevia kohteita, ne ovat arvokkaita toisella tapaa.

   Poista
 2. Onpas siinä iso havupallo ! Luulin ensin, että se on "harakanpesä", sellainen risukasa. Mutta tuohan on kaunis, vihreä havupallo. En ole minäkään koskaan törmännyt tuollaiseen tai paremminkin nähnyt (kun en yläilmoissa lentele... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi et ole törmännyt, siinä olisi voinut käydä köpelösti :D
   Aika samanlainen tuo on zoomattuna kun ne joita askarrellaan näin jouluksi, luonnollinen keksintö siis tuokin.

   Poista
 3. Hassu tuulepesä, kiva kun säästi sen! Mun työpaikana lähellä on koivussa useita ja aina katselen sitä ohikulkeissani, havupuussa en ole koskaan nähnyt. Tuo on sulle jouluiloksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut tövuorossa tarkka näköinen kaataja kun on latavaan saakka nähnyt ja tuo kun on ihan tien veiressä niin siitä on iloa kaikille ohi ajaville :)

   Poista
 4. Oho, onpas erikoinen ! Koivuissa näkee usein, mutta havussa en ole koskaan nähnyt. Ihan kuin iso kartiovalkokuusi oli istutettu latvaan ! Hmmm.... saisikohan tuota lisättyä ? !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin talvella ne lehtipuissa olevat on kivan näköisiä harakanpesiä. Toivotaan jotta se on vain yhden rungon ominaisuus eikä tartu muihin puihin, tietysti havupallotehtailijoille kasvutapa olisi kätevä ;)

   Poista
 5. Noh, mikähän nyt mättää mun blogissa ? Ihmettelen tässä, kun kirjoitin eilen uuden jouluaiheisen jutun kuvineen, mutta se ei näy päivittyneen kenenkään blogin sivupalkkiin. Pääsetkö edes lukemaan sitä ? kiitos etukäteen, jos viitsit luikata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näkynyt uusinta juttuasi tuolla bloggerin listan puolellakaan, kirjautumalla sivuillesi se kyllä löytyi. Välillä nuo tekniikka hommelit on hankalia ja tekevät itse mitä lystäävät. Se voi olla ihan yhdestä klikkauksesta joskus kiinni, toivotaan jotta alkaa pelittää..

   Poista
 6. Kiva tuulenpesä. Ihailtiin ennen aina Lahden moottoritien varrella ollutta vastaavaa, mutta joku nero meni ja sahasi sen latvan poikki öiseen aikaan. Lehdessäkin oli juttu siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tuollaiset matkan varrella olevat maamerkit on tärkeitä, niitä aina odottaa ja niistä opii laskemaan perillä oloa jos kulkee usein samaa reittiä. Maamerkeillä ennen navigaattori aikaa annettiin myös neuvoja toisille tyyliin siitä suurelta kiveltä oikealle ja kolmekilometriä kunnes tulee y-risteys..
   Tänne länsilaidalle saakka ei tuosta kuusesta ole kirjoiteltu, mutta harmi jotta joku sen tuhosi, oli varmasti monen ohikulkijan ilo.

   Poista
 7. Komea havupallo! Minäkin olen kuullut tuosta Lahden moottoritien varrella olleesta yksilöstä, jonka tuho aiheutti suuren surun monille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon halksisija on n. 1,5-2 m, ( oma arvio ), jotta aika iso se on.. Komeat kuusten latvat on kysyttyjä näin jouluisin mutta onneksi kukaan ei halua pallokuusta joulu kotiin, kurja tuo Lahden puun kaato juttu..

   Poista
 8. En ole koskaan tuommoista havupalloa nähnyt. Koivujen tuulenpesiä kylläkin. Oudolla tavalla kaunis.

  VastaaPoista