sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Sen seitsemää sorttia




Do diin, nyt sitä saa maistella satoa niistä pienen pienistä siemenistä joita silloin helmi ja maaliskuussa piiloteltiin multiin. Tämä oli mulle toinen kesä tomaatin "kasvattajana" ja ensimmäinen kera kasvihuoneen, johtuen tuosta jälkimmäisestä syystä se mopedi karkasi keväällä siemen hyllyillä ja näitä lajeja tuli laitettua runsaanlaisesti. Osa joutui ulkokasvatukseen ja kun kulunut kesä oli mitä oli on vielä vihreinä montaa sorttia, joten laitan nyt tähän näitä kypsiä.

Pihvitomaatteja
Vasemmalla Häränsydän tomaatti, keskellä suuri 320g keltainen Orange Queen ja oikealla Black Russian. Satoisia lajikkeita kaikki mutta vaativat näin kylmänä kesänä tuon kasvarin kypsyäkseen.







Takana luumutomaatti ja edessä Tigerella, nämä ovat tälläisia normi kokoisia lajikkeita. Luumutomaatti on hyvä ja kiinteä esim. leikata leivän päälle mutta mitään erikoisen hyvää makua en tässä havainnut, Tigerella on kauniin raitainen ja tässä on jo minusta vähän makuakin mukana.


 Kirsikkatomaatteja
Ylinnä Sweet, alhalla vasemalla Chocolate Cherry ja oikealla pensastomaatti Golden Nuggettia ja päärynätomaati Yellow pearshapedia.
Tätä päärynätomaattia oli mulla jo silloin ensimmäisenäkin kasvattelu kesänä ja tykkään, satoisa ja makea lajike, samoin Sweet on mielestäni oikea karkki. Chocolate Cherry on hauska ja hyvä + tosi satoisa, yhdesssä oksassa kasvoi jopa 30 tomaattia :)




Tämä on suosikkini kirsikkatomaateista lajike Solanum lycopersicum, tosi maukas ja makea.



Paprikoita on tullut myös mukavasti vaikka olen kiduttanut niitä pienissä purkeissaan, chilejäkin tulee..



Satoisuuden huippu on varmastikkin tämä Ananaskirsikka, kaksi taimea laitoin samaan kymmenen litran ämpäriin ja humps, puska on ampunut näitä kotelomarjojaan jo kolmen litran edestä.




Sitten Mummun kasvattamat nauriit ja vertailuksi mun koon 40 lenkkari,  toivottavasti sitä on vielä itsekkin kahdeksankymppisenä yhtä virkiä puutarha immeinen




14 kommenttia:

  1. Meidän kasvihuoneessa paprikat ja chilit ovat vielä vihreitä, onneksi kirsikkatomaateista on tullut jo satoa. Ovat niin ihanan maukkaita verrattuna niihin kaupasta ostettuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikka tomaatit on monella tapaa mukavia, kypsyvät varmasti, käteviä naposteltavia ja makoisia. Toivottavasti ei jäisi kamalan paljoa vihreitä niistä kun on vaikea keksiä sovellettavaa ja haaskuunkin on kurja niitä heittää, toivotaan siis aurinkoisia syyspäiviä.

      Poista
  2. Nyt selvisi mistä vihreä peukalosi on peritty :) Huikeita satoja.

    VastaaPoista
  3. Eikö olekin ihanaa aikaa, kun puutarhasta saa kantaa kippo kaupalla makoista syötävää päivittäin. Pitenispä Suomenkin kesä vähäsen, ettei tämä aika olisi niin lyhyt. Hyvin on kypsynyt tomskusi, paprikasi ja ananaskirsikat. Mä en saanut ana.kirsikkoja noin kypsiksi viime vuonna.

    Mietin itse terassille tarkoitettua infrapunalämmitintä kasvariin, sellainen ei maksaisi kuin n. 15 euroa. Kerkiäis raakileet kypsyä. Tänä aamuna oli vain 1 lämmintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tosi hienoa on ollut se että on saanut ilahduttaa naapureita ja työkavereita pienillä maistiaisilla.

      Just sun blogista luin sen vinkin näiden ananaskirsikoiden kohdalta jotta ne on kypsiä vasta kun ovat "pudonneet", harmi jos sun ei tänä kesä kerkiä kypsymään.
      Tavallisille tomaateille luin jostakin sellaisen kypsymis vinkin, että ottaa ne vihreät raakileet laatikkoon (olikos se vielä pimeään..?) sisälle ja laittaa niiden seuraksi yhden omenan. Sen omenan erittämä entsyymi sitten kypsyttää ne tomaatit. Tätä aion kokeilla, terassilämmitinkin on varmasti hyvä idea, itse vain olen niin arka noiden sähkölaitteiden kanssa että en uskalla jättää sellaista ilman valvontaa..

      Poista
  4. Hienoa satoa olet saanut! Chilit varmaan kunnon makuisia, minullakin muutama taimi kasvamassa ja satoakin jo tullut. Kiva hakea tuoretta omasta maasta, kävin keräämässä hallan alta pois kurpitsoita ja avomaan kukkuja, kun yöksi on hallaa luvassa.
    Oikein hyvää satokauden jatkoa sinulle- kyllä se puutarha homma onnistuu vielä näin kahdeksankymppisenäkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nyt on aika nauttia :) Chilit on kyllä niin tuimia jotta en niitä osaa itse käyttää vaan annan ne enimmäkseen työkavereille jotka on tulisten makujen ystäviä. Muuten chilit ovat niin kivoja kasvatettavia että taidan taas ensivuonna näitä laittaa.

      Hallaa on tännekkin luvattu joten syksyä se nyt on, ja sadonkorjuun aikaa. Ensivuonna koitan saada raivattua itsellekkin pienen kasvimaan ja sinne myös sitä kurpitsaa. Meidän kylällä on enää yksi lehmäkarja tila ja traktorilla aion sieltä hakea lantakuorman kompostoitumaan, siitä sitä voimaa saa maahan.

      Kyllä te kahdeksankymppiset olette taitavia tarhureita tiedätte hyvät niksit kasvatukseen ja kaikenlaiseen muuhunkin - ihailen :) ja yritetään me nuoremmat ottaa oppia..

      Poista
  5. Voi nam, mitä herkkuja! Mun on kyllä ihan pakko saada se kasvihuone :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyöty = makoisia herkkuja
      Huvi = meidän naisten (ja miksei joidenkin miestenkin) oma leikkimökki, eli kannatan kasvarin hankintaa/rakentamista, ainakin itselle se on antanut roppakaupalla ILOA..

      Poista
  6. OOH, onpa mahtavaa satoa! Tosi mielenkiintoisia tomaattilajikkeita, voi apua. Juuri tänään tyhjensin ruukut tomaattikasvustoista ja ajattelin, että ensi vuonna laitan tasan kaksi siementä itämään. Mutta tämän jälkeen en voi!

    Ihana postaus, kyllä tuli hyvä mieli kanssatarhurille. Ja Mummun nauriit ovat aivan huikeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nauriit on aika jötkäleitä, mulla kun ei (vielä) ole omaa kasvimaata niin vein joitain siemeniä mummulle kasvatettavaksi. Nauris on kuulemma vähän hankala kun siihen tulee niin herkästi joku kirppa joka sen vie, mutta osa säästyi harson alla öttiäisiltä ja aika isoja niistä tuli. Nyt pitää vielä kysyä joku naurishöystö resepti..

      Tässä vaiheessa sitä on taas autuaan unohtanut ne kevään ruukku sulkeiset ja eikun ensi keväänä taas uudestaa, eihän siihen pitkä aika enää olekkaan :)

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Eka kasvari vuosi takana ja aika hyvä päätös kaudelle..

      Poista