maanantai 17. syyskuuta 2012

Helpointa säilöntää a´la Tumpelo
Kuten tiedätte minä ja keittiö ei sovita yhteen, en osaa kokkailla, leipoa taikka säilöä, ennemmin vietän aikaa autotalissa vaikka avaten traktorin moottorin.. Ehkä voisin oppia jos oikein pinnistelisin mutta kun se opettelu tuntuu niin vaikealta, melkeimpä kuin ydinfysiikkaa opiskelisi !

Tänä syksynä löysin yhden hienon tavan säilömiseen : KUIVAUS !! Jes, nyt tämä Tumpelokin saa jotakin säilöttyä itse.  Tässä homassa ei tarvitse kuin kerätä satoa, ehkä vähän viipaloida ja laittaa kuivuri hyrisemään taikka hellan /uunin jälkilämmöllä pellille kuivumaan.


Nämä koriste-omenat (rautatie-omenapuu) kuivasin askartelua varten, mutta samalla tekniikalla ilman noita karoja saa kuivaamalla "oikeista" omenista hyviä naposteltavia talveksi.


 


Samalla tekniikalla chili sato kuivurin kautta kierrättäen, nämä päätyvät varmastikkin joulupakettiin kun se jatkojalostamisen taito uupuu..


Kuvassa hella jota en osaa käyttää..


Pitäähän sitä vielä kukkiakin säilöä


18 kommenttia:

 1. Ihana kuivuri :). Olen haaveillut monta kesää siitä, mutta aina jää ostamatta. Ajattelen sitä, että jos se kuuluukin siihen keittiökoneiden sarjaan, että jää pölyttymään kaapin perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivinuunin jälkilämpö on paras kuivuri, nämä kuivasin äidin pienellä marketista hankitulla kuivurilla joka on kyllä aika onneton jos tahtoisi kuivata paljon. Nyt ku tässä päästään puutarhastelun vauhtiin, niin alan myös haaveilla sellaisesta paremmasta, sen aika ei kyllä ole vielä..

   Poista
  2. Tuohan oli ihan kiva idea. Siis jälkilämpö leivinuunissa. Sähköuunissa kerran appelsiineja kuivasin koristeeksi. Aika kauan saivat olla siellä.

   Poista
  3. Juu, ihan niitä loppu lämpöjä jotteivät kärähdä kuivaukset, hidas kuivuminen on paras silloin säilyy aromit..

   Poista
 2. Minäkään en viihdy keittiössä. Teen kyllä pakon edessä ruokaa ja osaan leipoa, mutta en tykkää. Mieheni on innokas kokki ja pitää meidät hyvissä ruuissa ja äitini leipoo meille.

  Ihanannäköisiä chilejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla jotta en ole täysin outo naisihminen kun en viihdy keittiössä :)

   Chileistä tuli kauniita sitä en tiedä voiko tuollaisia käyttää mitenkään..

   Poista
 3. Kuivatut säilyvät parhaiten ja ovat kauniita. Haaveilen isosta ja tehokkaasta kuivurista, minulla on onneton pieni, sillä ei tee oikein mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivaus on ollut kyllä hyvä keksintö säilömiseen ja melkeinpä mitä tahansa voi kuivata, ennenhän kuivattiin myös lihat, kalat ja sienet talvenvaralle. Suurempi kuivuri täälläkin haaveilu listalla..

   Poista
 4. Mulla ei ole kuivuria lainkaan, mutta sen verran olen kuivattuja omenoita päässyt maistamaan, että ne ovat todella hyviä. Ainakin vastakuivattuina, rapsakkoina. Chiliä voi kuivattuna murennella ruuan joukkoon, kannattaa vaan huomioida että siemenet on aikas styrkkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mummu on aina kuivannut omenoita naposteltaviksi ja hyviä ovat, niistä voi halutessaan talvella laittaa myös sekahedelmäsopan sekaan, mutta kuluvat muutoinkin. Pitää laittaa tuo varoitus siementen tulisuudesta mukaan kun annan näitä palkoja lahjaksi..

   Poista
  2. Chilin siemenet eivät ole tulisia. Kyseessä lienee jonkin sortin kummajainen, koska omasta mielestä ne on väkeviä. Kyse onkin ehkä vain siemenen pinnasta, joka on tulinen siemenen itsessään ollessa sitten tuleton.
   http://www.chiliyhdistys.fi/pages/fi/chili/chilimyyttejae.php

   Poista
  3. Aina oppii uutta, kiitos vinkistä. Pitääpä katsastaa tuo linkki. Minä olen vielä ihan ummikko näissä chili kasvatuksissa saati käyttämisessä, mutta kaikki nämä jutut chilien ympärillä tuntuvat mielenkiintoisilta oppia.

   Poista
 5. Upean näköisiä herkkuja! Omenaviipaleiden kuivausta voisin minäkin kokeilla, kun omppuja ei muuten oikein tule liiemmälti käytettyä. Pari piirakkaa saan hyvällä tuurilla syksyn aikana väkerrettyä...

  Ja chilisi, ne ovat tosi komeita! Ottaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kuivata osa, uskon että hyvin käyvät kaupaksi, ja voihan noita tuoreita lohkojakin pakastaa niin niistä saa tehtyä talvella "tuoretta" piirkkaa ja keitettyä hedelmäsoppaa (=kiisseliä).. Heh heh, täällä minä sitä jakelen kotitalous vinkkejä vaikka en osaa itse keittää kun perunat pohjaan :D

   Chilit kiittää kehuista :)

   Poista
 6. No jopas on komeita kuivatuksen tuloksia! Kuivatut omenarenkaat ovat aivan huikean herkullisia, ja kuivatut chilit antavat pienenpieninäkin annoksina potkua ruokiin. Siemenet kannattaa ottaa kuitenkin pois, jos haluaa säilyä hengissä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo oli tämä säilömisen muoto, tiedä vaikka tästä innostuisi ensi kesänä jo soseutus harjoituksiin. Toivoin jotta chilien tulisuus hiukan laantuisi tuon kuivauksen myötä, jää nähtäväksi. Siemenet pois, kiitos tuo on erittäin hyvä tieto.

   Poista
 7. Kivan näköisiä nuo omenanviipaleet.

  VastaaPoista