tiistai 1. tammikuuta 2013

Se on tätä vielä tovin..
Ihana talvi

Tammikuu 1. klo 17.00

Lunt satta! Lumi o sit kaunist!
Luanto tule kaunim valkkoseks ja miäli piristy, ku ei ol enä nimpal pimmiä. Mää tei itellen kuuma rommitoti ja mää istusin ikkuna äären kattoma hiutaleitte leijumist maaha. Tosi kaunist.

 
Tammikuu 2.
Mää heräsi ja kattosi akkunast pihal.
Koko maisemam peitti uus puhtavalkone lumi.
Hiano näky! Jokasel puul ja penssal o valkone kaapu. Mää tei talven lumityä ja nauti joka kolallisest. Mää kolasi sekä piha et jalkakäytävä. Myähemmi päiväl tielaitoksse aura auras tiä ja tyäns lume piha ette.
Kuljettaja naureskel mul ja vilkutti. Määki vilkuti hänel ja kolasi piha erusta taas auki.

Tammikuu 3.

Viime yän sato vaja 15 sentti lunt ja pakkast o parikytä astet.
Pihakoivuist katkes muutama oksa lumem painost. Mää tei lumityä ja taas ku mää sai tyä valmiks, tuli aura-auto. Lumi ol täl kertta ruskian harmaat.

Tammikuu 4.

Sää lauhtus, lumi suli sohjoks, ja se jäätys liukkaks, ku pakkane taas kiristys. Kaatusin perssellen postilaatikom eress. 22 eurom poliklinikkamaksu, mut onneks mittä ei ollu poikki. Sääennustus lupas lissä lunt.

Tammikuu 5.

Viäläki nii kauhja kylm. Pittää osta maasturi, et mää päässe töihi. Auto liukus päi kairet ja oikkia etukulma meni aika pahaste kassa.
Viime yän sato reilu 15 sentti lunta. Auto o iha sualas ja kuras. Tiaros ol lumitöit tänäpä. Se perkele aura ajo ohitte kaks kertta.

Tammikuu 6.

26 astet pakkast. Lissä tota perhana lunt.
Pihal ei ol yhtäm puuta tai pensast, mikä ei olsis vahinkoittunu. Sähkö oliva poikki melkke koko yä. Mää yriti pittä talo lämpimänä kynttilöil ja pensalämmittimel, joka kylläki roiskas hiuka yli, syttys tule ja oli poltta koko talo. Mää sai onneks matol tukahrutettu liäki, mut mää sai toise aste palovammoi kässi ja silmäripse ja kulmakarva palova. Auto karkas käsist matkal poliklinikal ja hajos lunastuskuntto.

Tammikuu 7.

Tota vitunperkele valkost paska tule koko aja.
Kaik perkele vaatte pitäsis olla pääl, jos halu käyrä postilaatikol. Jos mää saa kässi sen saatanan kusipää, mikä aja tota aura-auto, niin mää revi silt syräme rinnast! Se o ain varma kulman taka kytikses ja orotta, ku mää saa piha puhtaks! Sähkö ova viälki poikki. Vesijohro jäätys ja näyttäsis silt, ettei katto kestä tol lume paino.

Tammikuu 8.

Saatana, 12 perkelee sentti uutta vitu lunt ja vitu ränttä ja vitu jäät, ja herra yksinäs tiättä mitä paska sitä taivast viime yän tuli.
Mää yriti ossu aura-auton kuljettaja jäähakul, mut see pääs pakko. Auto ei lähre käyntti. Mää luule, et must on tulos lumisokkia. Mää em pysty liikuttama varppaitan. En ol nähny aurinkko montte viikko. Ennusteis luvata lissä lunt. Viima tekke ilma purevaks. Perkele, mää muuta Espanja, tai ainaki Tampereell. Vitutta nii perkeleste! Saatana lumi ja koko talv.
Edit.

Tarkaavaisen lukijan huomiosta korjaan aiempaa jotta ko. teksi ei olekkaan runoilija Heli Laaksosen kirjoittama. Valitettavasti en tehnyt tarkempaa taustatyötä ja selvittänyt oikeaa lähdettä vaan jaoin mielstäni mainion kuvauksen talvesta. Olen pahoillani jos tästä tuli mieliharmia, se ei suinkaan ollut tarkoitus. Arvostan Heli Laaksosen työtä ja pidän oikein paljon hänen runoistaan jotka ovat kauniita sanallisia oivalluksia.


8 kommenttia:

 1. Hih, mainio juttu! Kiitos, kun jaoit sen täällä.

  VastaaPoista
 2. Hahhahhahhaa, ihan loistava ja osuva kirjoitus! Hyvä, Heli Laaksonen! Kiitos hänelle ja sinulle, Hanna, päivän nauruista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, pahoittelut Heli Laaksoselle, harmi, että tekstiä on väitetty hänen tekemäkseen. Hyvä kun asia tuli oikaistuksi, ollaan jatkossa kaikki tarkkoina.

   Poista
 3. Tältä kyllä nyt tuntuu, kun sää lauhtui. Ei ole meiltä asiaa autolla vähään aikaan minnekään. Naapurin auto jo autettu jumista ja moni sutii tuossa meidän kohdalla siinä sohjossa. Kiitos nauruista, vaikka tämä on sellaista inhorealistista.

  VastaaPoista
 4. Heli Laaksosen (Länsi-suomen murteella kirjoittavan runoilijan) pyynnöstä kerron sen verran, että hän ei ole kirjoittanut tätä juttua. Tämä on aikaisemminkin kiertänyt netissä ja Heli oli todella tuohtunut, että sitä levitetään hänen nimellään.
  Heli Laaksonen pyysi siis yhdessä runoillassaan yleisöään, että ystävällisesti oikaisemme asian, jos juttuun satumme törmäämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikaisemisesta Marja, hyvä jotta kerroit asian oikean laidan. Huolimattomasti laitoin tuon ilmoille, harmittaa etten tehnyt tarkistusta paremmin, ainakin yksi ihminen täällä oppi nyt jotta lähteet pitää tarkistaa. Sanojen vääristely on aina vakava juttu. Heli Laaksosen monenlaisia runoja kiertää nyt tiuhaan sähköisessä liikenteessä, se kertoo ainakin siitä jotta hänen runoistaan todella pidetään laajasti ja niitä lähdetään mielellään kuuntelemaan. Kiitos vielä sinulle korjauksesta !

   Poista
 5. Täälläkin ollaan reilusti plussan puolella sään suhteen ja ulkona on saanut liukkauden takia kulkea kieli keskellä suuta.
  Onneksi saatiin nauttia valkeasta joulusta, sillä uusi vuosi vietettiin osittain vesisateessa.

  VastaaPoista
 6. Myös reilusti lussan puolella, lähes tulukoon. Nooh, alkaa jo tuo kait pakkaselle kääntyä. Mutta ihmeen veden sekaista lumiräntä systeemiä satelee. Ja vasta joulunalla kaipasin että kun meillä on niin vähän lunta, niin jopa kun tammikuun puolelle päästiin, alkoi luntakin rätköttää.

  VastaaPoista