tiistai 19. kesäkuuta 2012

Chilini mun



5.2.2012 tuli kylvettyä neljän eri lajikkeen chilejä, kutakin vielä varmuuden vuoksi neljä kappaletta. Nämä kaverit ovat siis mun ihka ensimmäiset kasvatukset chilejä ikinä, ja tarvii sanoa jotta antavat kyllä innostusta tähän harrastukseen sillä vielä tähän saakka kaikki näyttää hyvältä ( toivoen myös joskus maistuu ).
Ylä kuvassa ja alakuvan koreissa kasvaa Chiluacle Negro, josta pitäisi tulla pussinkyljen kuvien perusteella pieniä lähes mustia kohtalaisen tulisia chilipaprikoita. Ylä kuvan pallukka sellaiselta näyttääkin, mutta eräs sen veljistä pukkaa ihan eri näköistä pötkylää.


Tällaisia nyt jo reilun 7cm kokoisia on tulossa tuosta samasta lajista.





Näissä pikku koreissa kasvaa Chili Hungarian Hot Wax, muutama 8cm pitkula on jo nähtävillä.



Keväällä istuttaessa alkoivat käydä rukkut ja purkit vähiin, ja silloin tuli lykättyä nämä Cayenne long slim taimet kaikki samaan n. 30 l astiaan. Liekö se syynä kun eivät oikein kovasta kukinnasta huolimatta jaksa tuottaa niitä chilejä, raakileen varsi irtoaa helposti rungosta mutta muutama pienen pieni alku on vielä kiinni.





Neljäs lajike Hot Lemon, on kasvattanut vasta lehtimassaa, siitä ei siis paljon kerrottavaa.
Ala kuvassa penasapaprika ja sen alku.


Muutama juttu on jäänyt askaruttamaan tässä kasvatuksen lomassa,

- olisiko pitänyt ja pitäisikö chilit latvoa, entä pitääkö niistä poistaa varkaat ?
- onko tuo korien 3 l multatila liian vähän ?
- tarviiko lannoittaa vielä lisää ( multaan lisäsin hiukan kanankakkia istutus vaiheessa) ?
- koska tietää että "palot" on valmiita / kypsiä ?
- ja mitä minä näillä kaikilla teen !!!???

Kiitollisena otetaan vinkkejä vastaan..

12 kommenttia:

  1. Uijui, onpa komeita chilejä!

    Chilien kasvatus on mustakin tosi palkitsevaa, aika helposti sieltä syntyy satoa - ja tosiaan riittävästi normaalitarpeisiin, heh.

    Noihin kysymyksiin vastaisin tällä muutaman vuoden kokemuksellani, että

    – chilejä usein neuvotaan latvomaan taimikasvatusvaiheessa, mutta itse en ole sitä tehnyt. Musta se kasvin luonnollinen olotila on kiinnostava ja kasvit lähtevät kyllä itsekin haarautumaan. Satoa saattaa tietysti tulla enemmän monihaaraisista taimista, mutta toisaalta se hedelmien muodostuminen viivästyy hieman latvomisen takia.

    – varkaita ei tarvitse poistaa (en ole ainakaan koskaan siitä lukenut mistään)

    - multatilan määrästä en osaa suoraan sanoa, mutta vanhana tarhurina sulla on varmasti silmää kasvin tarpeille. Ja ehkä niukempi on parempi kuin liian tilava, jos kahdesta ääripäästä pitää valita.

    – lannoitetta tarvitsevat vähemmän kuin esim. paprikat, eli jos on kanankakkia ja on noin komeita palkoja ja runsasta kukintaa, niin uskoisin lannoituksen olevan hyvällä tolalla.

    – palot ovat kypsiä viimeistään silloin, kun ovat pussin kyljessä kuvaillun värisiä. Olen kyllä käyttänyt punaisesta pikkuchilistä myös vielä vihreitä versioita ja ihan yhtä tuliselta on maistunut :) Kyllä niissä varmasti makueroa on, jos malttaa maistella, mutta vaarallista vihreän syöminen ei ole. Myös esim. Thaimaassa käytetään niitä punaisten seassa, väriä antamassa.

    – hyvä kysymys! Itse olen kuivattanut kasvikuivurissa, siitä ne voi halutessaan jauhaa jauheeksi. Säilyvät kuivattuna hyvin, voi antaa vaikka lahjaksi kivoissa purkeissa. Niitä voi myös säilöä etikkaliemeen, öljysäilönnästä en löytänyt viime syksynä tarpeeksi tietoa, mutta botuliini-myrkkyuhan takia en uskaltanut lähteä kokeilemaan. Raaka-aineet pitäisi ilmeisesti käsitellä jotenkin, jottei botuliini pääsisi niissä kasvamaan.

    Kannoin chilejä loppukesällä töihin, kyllä ne hupenevat, kun on tarpeeksi väkeä, heh.

    Mutta siis, paljon on iloa sulla edessä – ja meillä! Laita sitten uusia kuvia näistä komeuksista, kun ne notkuvat palkoja. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä ohjeista, nyt sain neuvoja joita kaipasin!
      - ihan hyvin siis kävi vaikka en latvonut enkä mennyt poistelemaan noita "varkaita".
      - eikä taida olla tarvista lannoittaa saati muuttaa ruukkua enää tässä vaiheessa.

      Minulla on myös työkaverina oikein tulisesta ruuasta pitävä kaveri, jotta ylimääräiset saan sinne suuntaan..

      Kiitos vielä vinkeistä, ja kehuista (ihan punastuttaa..)

      Poista
  2. Hyvin olet saanut chilit kasvamaan, vau ! Osalle paprikoita kokeilin latvontaa 3-4 lehden jälkeen varhain keväällä. Ne ovat kasvaneet tosi vähän sen jälkeen ja tosi tosi paljon hitaammin, kuin eilatvotut paprikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      No kun en ollut varma tuosta latvomisesta niin itse en sitä silloin tehnyt, ja hyvä huomata/kuulla jotta menevät näinkin. Kokeilemalla ja kyselemällä tässä opitaan, siitä hienoa tämä puutarhablogimaailma jotta vinkkejä saa muilta.

      Poista
  3. Hienoja chilejä sinulla! Niiden kasvatuksesta ei ole kokemusta... Paprikoita en ole latvonut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin nämä on ensimmäiset kokeilut ja tykkään, kasvavat suoriksi ja terveiksi melkeimpä itsestään kun vain valoa riittää. Mielestäni helpompia kasvatettavia kuin esim. tomaatit, paprikoiden kanssa varmaan sama juttu kuin näiden chilien. Eroa taitaa olla vain maussa, toivottavasti keksin paloille käyttöa, ettei jäisi jäljelle vain kasvattamisen ilo, vaikka suuri osa tämän harrastuksen viehätystä sekin on..

      Poista
  4. Wau miten upeita. Sain kerran chilin siemeniä, mut liekö olleet huonolla hoidolla kun en saanut niitä kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, myönnän jotta käyn niitä ihastelemassa päivittäin..
      Jospa niissä sinun siemenissä oli jokin vika, ei muutakun uutta yritystä..

      Poista
  5. Ompas komeita chilejä! Itselläni on vasta pienen pieniä taimia. En alkuun lannoittanut niitä juuri ollenkaan ja ne ei lähtenyt kunnolla kasvuun. Saas nähä kerkeekö tänä vuonna tulla omia chilejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimi vaiheen jälkeen siirsin nämä olkkarin pöydälle joka on aurikoisella puolella taloa, ja koulin siten maitopurkkeihin jonka päällä oli 1/3 osa taimimultaa ja alla loppu osa tavallista puutarhan mustaa multaa. Vasta näihin suurempiin purkkeihin (osa 3 l ja osa 10 l ) joissa on myös tuota Biolaanin Mustaa multaa, lisäsin joukkoon puoli kouraa kanankakka, enkä taida näitä enenpää lannoittaakkaan. Tuossa ylhäällä Geranium antoi hyviä vinkkejä, niistä oppia ottamalla koitan saada satoa..

      Vielä on kesää jäljellä joten kyllä sinunkin chilit vielä ehtivät, ja jotkut saavat talvetettua näitä myös kellarissa joten ovat vissiin onnistuessaan kaksi vuotisia. Siitä aiheesata pitää ottaa selvää syksymmällä ja kokeilla sitäkin tapaa, olis sitten keväällä jo iso "ranka" valmiina..

      Poista
  6. Kiitos kehuista, tykkään kans jot sattu onnistuun ny näide kasvatus :) ainaki viel tähän saak..

    VastaaPoista