Kuten tiedätte minä ja keittiö ei sovita yhteen, en osaa kokkailla, leipoa taikka säilöä, ennemmin vietän aikaa autotalissa vaikka avaten traktorin moottorin.. Ehkä voisin oppia jos oikein pinnistelisin mutta kun se opettelu tuntuu niin vaikealta, melkeimpä kuin ydinfysiikkaa opiskelisi !
Tänä syksynä löysin yhden hienon tavan säilömiseen : KUIVAUS !! Jes, nyt tämä Tumpelokin saa jotakin säilöttyä itse. Tässä homassa ei tarvitse kuin kerätä satoa, ehkä vähän viipaloida ja laittaa kuivuri hyrisemään taikka hellan /uunin jälkilämmöllä pellille kuivumaan.
Nämä koriste-omenat (rautatie-omenapuu) kuivasin askartelua varten, mutta samalla tekniikalla ilman noita karoja saa kuivaamalla "oikeista" omenista hyviä naposteltavia talveksi.
Kuvassa hella jota en osaa käyttää..
Pitäähän sitä vielä kukkiakin säilöä
Ihana kuivuri :). Olen haaveillut monta kesää siitä, mutta aina jää ostamatta. Ajattelen sitä, että jos se kuuluukin siihen keittiökoneiden sarjaan, että jää pölyttymään kaapin perille.
VastaaPoistaLeivinuunin jälkilämpö on paras kuivuri, nämä kuivasin äidin pienellä marketista hankitulla kuivurilla joka on kyllä aika onneton jos tahtoisi kuivata paljon. Nyt ku tässä päästään puutarhastelun vauhtiin, niin alan myös haaveilla sellaisesta paremmasta, sen aika ei kyllä ole vielä..
PoistaTuohan oli ihan kiva idea. Siis jälkilämpö leivinuunissa. Sähköuunissa kerran appelsiineja kuivasin koristeeksi. Aika kauan saivat olla siellä.
PoistaJuu, ihan niitä loppu lämpöjä jotteivät kärähdä kuivaukset, hidas kuivuminen on paras silloin säilyy aromit..
PoistaMinäkään en viihdy keittiössä. Teen kyllä pakon edessä ruokaa ja osaan leipoa, mutta en tykkää. Mieheni on innokas kokki ja pitää meidät hyvissä ruuissa ja äitini leipoo meille.
VastaaPoistaIhanannäköisiä chilejä!
Kiva kuulla jotta en ole täysin outo naisihminen kun en viihdy keittiössä :)
PoistaChileistä tuli kauniita sitä en tiedä voiko tuollaisia käyttää mitenkään..
Kuivatut säilyvät parhaiten ja ovat kauniita. Haaveilen isosta ja tehokkaasta kuivurista, minulla on onneton pieni, sillä ei tee oikein mitään.
VastaaPoistaKuivaus on ollut kyllä hyvä keksintö säilömiseen ja melkeinpä mitä tahansa voi kuivata, ennenhän kuivattiin myös lihat, kalat ja sienet talvenvaralle. Suurempi kuivuri täälläkin haaveilu listalla..
PoistaMulla ei ole kuivuria lainkaan, mutta sen verran olen kuivattuja omenoita päässyt maistamaan, että ne ovat todella hyviä. Ainakin vastakuivattuina, rapsakkoina. Chiliä voi kuivattuna murennella ruuan joukkoon, kannattaa vaan huomioida että siemenet on aikas styrkkaa.
VastaaPoistaMun mummu on aina kuivannut omenoita naposteltaviksi ja hyviä ovat, niistä voi halutessaan talvella laittaa myös sekahedelmäsopan sekaan, mutta kuluvat muutoinkin. Pitää laittaa tuo varoitus siementen tulisuudesta mukaan kun annan näitä palkoja lahjaksi..
PoistaChilin siemenet eivät ole tulisia. Kyseessä lienee jonkin sortin kummajainen, koska omasta mielestä ne on väkeviä. Kyse onkin ehkä vain siemenen pinnasta, joka on tulinen siemenen itsessään ollessa sitten tuleton.
Poistahttp://www.chiliyhdistys.fi/pages/fi/chili/chilimyyttejae.php
Aina oppii uutta, kiitos vinkistä. Pitääpä katsastaa tuo linkki. Minä olen vielä ihan ummikko näissä chili kasvatuksissa saati käyttämisessä, mutta kaikki nämä jutut chilien ympärillä tuntuvat mielenkiintoisilta oppia.
PoistaUpean näköisiä herkkuja! Omenaviipaleiden kuivausta voisin minäkin kokeilla, kun omppuja ei muuten oikein tule liiemmälti käytettyä. Pari piirakkaa saan hyvällä tuurilla syksyn aikana väkerrettyä...
VastaaPoistaJa chilisi, ne ovat tosi komeita! Ottaisin :)
Kannattaa kuivata osa, uskon että hyvin käyvät kaupaksi, ja voihan noita tuoreita lohkojakin pakastaa niin niistä saa tehtyä talvella "tuoretta" piirkkaa ja keitettyä hedelmäsoppaa (=kiisseliä).. Heh heh, täällä minä sitä jakelen kotitalous vinkkejä vaikka en osaa itse keittää kun perunat pohjaan :D
PoistaChilit kiittää kehuista :)
No jopas on komeita kuivatuksen tuloksia! Kuivatut omenarenkaat ovat aivan huikean herkullisia, ja kuivatut chilit antavat pienenpieninäkin annoksina potkua ruokiin. Siemenet kannattaa ottaa kuitenkin pois, jos haluaa säilyä hengissä ;-)
VastaaPoistaHelppo oli tämä säilömisen muoto, tiedä vaikka tästä innostuisi ensi kesänä jo soseutus harjoituksiin. Toivoin jotta chilien tulisuus hiukan laantuisi tuon kuivauksen myötä, jää nähtäväksi. Siemenet pois, kiitos tuo on erittäin hyvä tieto.
PoistaKivan näköisiä nuo omenanviipaleet.
VastaaPoistaSöpösiä :)
Poista