torstai 30. elokuuta 2012

Härkätien HerkkuTuon bloggerin tilastolaskurin mukaan tänne mun blogiin tullaan google hakusanoista eniten sanan Härkätien Herkku perusteella, joten kerron nyt päivitettyjä kuulumisia 2011 autotallin takakulmalle istutetusta puskasta.

Jänisten varalta verkko joka häiritsee kuvaa..

 
Härkätien Herkku on rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii joka kasvaa 3 - 4 m pituutta ja 1,5 - 2m leveyttä, valovaatimus on aurinko-puolivarjo ja maalajina suositellaan hyvää puutarhamultaa. Itse olen tökännyt tuon ihan vain "maahan" ja hyvin on viihtynyt joten luulempa ettei se ole kovin nirso tuon mullan suhteen kun on taas kesällä kasvanut mittaa reippaasti.  Mikään erityisen nätti pensas tämä ei ole, mutta vaikka aidanteeksi johonkin se sopisi mainiosti.

En löytänyt kuvaa kevään kukinnasta, mutta HH kukkii pienin valkoisin kukin ja syysväritys on kauniin punainen.


 

Tulenpunaisia marjoja jotka ovat pensasmustikan kokoluokkaa se tekee terttumaisesti. Se että nuo marjat kypsyvät tertuissa hieman eri tahtiin haittaa tehokasta poimintaa, eli pitää käydä "marjalla" monta kertaa, mutta matka on onneksi lyhyt eikä vaivaa hirvikärpäset + saa poimia selkä suorassa :)


Tänä 2012 kesänä (siis vuosi istutuksesta) tuli marjoja n. 1 - 1,5 litraa, ja kaikki on päätynyt naposteluna omaan suuhun. Marja on makea ja hienon pehmeän arominen, sisällä on muutama siemen mutta ne ovat niin pehmeitä jotteivat haittaa ollenkaan syömistä toisin kuin esim. viinirypäleissä.


Tälläinen tää, suosittelen !

14 kommenttia:

 1. Ohhoh, ompas melkoinen herkku! Kiitos kun esittelit, en ole tuollaisesta ennen edes kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämeen Härkätien mukan nimetty hauskasti, ja täytyy myöntää on herkullinen marja..

   Poista
 2. On niin kaunniin väriset marjat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisäksi niin hyvän makuiset jotta pitää olla nopea että ehtii ennen lintuja, siinäkin auttaa tuo verkko..

   Poista
 3. Tämä on tosiaan aivan uusi tuttavuus mullekin. Onko marjat tosiaan makeita ? Jotenkin kuvittelee, että kaikki punaiset marjat ovat happamia kuten puolukka, karpalo yms. Hmmm..mihinkäs kohtaa tuollaisen voisi istuttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne marjat makeita, tätä suositellaan esim. sekoittamaan herukoiden kanssa kun keittää mehua tai hilloa, niin saa tasattua herukoiden kirpeyttä. Ja mielestäni tuli jo näin toisena kesän istutuksesta mukava sato. Aina on tilaa yhdelle, vai mitä ;)

   Poista
  2. Tämän pistän ostoslistalle, kiitos vinkistä ! Tykkääkö sen juuret tavallisesta mullasta ja lannoitteesta ?

   Poista
  3. Mulla kasvaa ihan "mäkikari"(=kivistäpeltomultaa) maassa ja pulskasti voi (ainakin vielä), lannoittanut en ole ollenkaan. Luulisin että ihan tavis multa on sille poikaa..

   Poista
 4. No olipa uusi hieno tuttavuus tämä Härkätien Herkku! Kiintoisa kasvi, toden totta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ja oikein mukava sekä erilainen lisä vanhojen marjalajikkeiden joukkoon.

   Poista
 5. Alkoipa tehdä mieli maistaa moista herkkumarjaa! Aina on tilaa yhdelle,niinkuin tuossa yllä toteat:).Blogissani on sinulle tunnustus,käypä hakemassa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset maistiaisille, nopsaan tulee tämä satoikään jotta jos saat taimen niin maistiaisia ei tarvitse odotella kovinkaan kauaa.

   Oikein mielelläni tulen tunnustuksen pokkaamaan :) Lämpimästi kiitoksia.

   Poista
 6. No ompas hauska tuttavuus :) Minullekkin uusi, ainahan sitä on tilaa sille yhdelle jos toisellekkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makoisa on suosittelen, ja juu ei niin pienä pihaa jottei sinne jokin pieni uutuus aina mahtuisi :)
   Kiitos kommentistasi Heidi-Maria.

   Poista