maanantai 4. helmikuuta 2013

Nätit nakuna




 Lauantain valossa tuli kuvailtua pihallakin taas pitkästä aikaa, kummasti nuo säteet saa virtaa ihmiseen. Tämä harakanpesä tässä on riipparaita, hauskan näköinen pikkupuu joka on kauneimmillaan melkeimpä näin nakuna. Pian siihen puhkeaa muutama pajunkissaa muistuttava pallura ja keväällä jo hyvin aikaisin silmut pullistuvat ja lehdet puhkeavat. Leikkaan nuo riippuvat oksat aina keväisin polkkatukka malliin siten jotta jätän silmun aina päälle näin puu kasvaa tuuheammaksi. Tässä näkyy tuo kesä malli joka kasvaa kuitenkin aika nopeaan yli.


Toinen joka on myös nätti nakuna on tämä peikonpähkinä, sen väkkyrät ja käkkyrät oksat ovat pensaan parhaita puolia. Tämä oli ensimmäisiä kasvi hankintojani ja nyt sillä on ikää jo se 4-5v.


Elämää ja elämyksiä blogin Pirkolla on upea punalehtinen peikonpähkinä joka on harvinaisempi kuin tämä tavallinen vihreä. Kannattaa käydä ihailemassa !


Käydäämpä samalla kurkkaamassa tulevaa kasvimaan paikkaa jonka sain syksyllä raivattua, se on tuolla tuon suuren koivun juurella ylämäessä. Ensin pitää koukkaista kastelupisteen kautta, ohi kasvarin ja omenatarhan.







No niin,  täällä ollaan ja tuossa olisi se paikka. Kasvimaan ajattelin rakentaa lavoihin mutta silti vähän askarruttaa jotta pitäisikö tuo koivu kaataa se kun on aika järkyttävän kokoinen ja imee varmasti vettä laajalta alueelta. Maata pitäisi myös ehkä nostaa jotta saisin pellon rajattua erilleen ja vatupassattua alan, siihen tarvitaan jo lapiota väkevämpää. Jonkin sortin aitaa & porttia mietin myös ja ehkä joskus joku pieni vaja olisi myös kiva. No tämän toteutus on vielä ihan ajatuksen tasolla ja tulevalle kesälle on projekteja jo muutoinkin että en tämän toteutumisen suhteen ota paineita, valmistuu joskus tai myöhemmin.





30 kommenttia:

  1. Eka kuva on todella erikoinen siis hyvä. Hienon kuvakulman olet löytänyt. Väkkyräkäkkyräkin on hauskan näköinen talviasussaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä molemmat on kivan näköisiä ilman lehtiä, kesällä niitä ei tahdo oikein huomatakkaan, ovat ihan tavallisia vihreitä puskia vain. Juu tän bloggailun myötä katselee kaikkea vähän eri kulmista, välillä pitää mennä ihan maaten kenturalle jotta saa jostain kukasta hyvän otoksen.

      Poista
  2. On sulla huudeja! Tosi kaunis tuo riipparaita, olen sitä harkiten katsellut ja miettinyt vakaasti sen hankkimista. Kiva kuulla kokemuksisasi ja tuo polkkatukka kuulostaa nätiltä ja järkevältä. Paljonkohan se tarvitsee valoa?
    Ihailin sun käkkyräpähkinää, kun saa vapaana olla talvessa. Meidän Peikonpähkinä on kääritty talvivilttiin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piha kasvaa vaivihkaa tuonne pellon puolelle sentti sentiltä :)
      Riipparaita on pieni ja kiva puu joka menestyy melkeimpä paikassa kuin paikassa, vähän niinkuin pajukin. Kesällä se tosin on aika mitättömän näköinen mutta talvella tuo sykerö on kaunis, valoverkko vielä päälle jouluksi. Tämä vihreä taitaa olla vaatimattomampi ja kestää talvea paremmin, lumi ja kivi tosin suojaavat tuossa kohtaa joten siksi en ole peitellyt. Se sinun punainenpähkinäsi on todella ihana, oikea aarre !

      Poista
  3. Joko kuva valehtelee tai sitten sinulla on kyllä siellä lääniä. Ihanalta kuulostavat kasvimaasuunnitelmat, eiköhän niistä pikkuhiljaa tule juuri sitä, mitä ajattelitkin. Käkkyräpähkinä kyllä alkaa vakuuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo valoinen lumi varmaan tekee sen jotta kaikki näyttää aakeelta ja laakeelta, ei erotu nurtsin rajat ollenkaan. Eikös hyvin suunniteltu ole jo puoliksi tehty, heh.. Kasvimaa on toiveissa, valmistumis vuodella ei ole niin hätä.

      Poista
  4. Ihanat hapsutukat sulla ! Ja oi oi, taas blogeissa peikonpähkinä (minun kupsahti joku vuosi sitten), sen oksat ovat todella kauniit, vertaansa vailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi harmi tuo menetys, mutta uutta koitosta kohti vain rohkeasti :) Paratiisista on muuten hankittu tämä.

      Poista
  5. Tosi söpöjä nakuina :) eikä yhtään palele. Kavimaa suunnitelma kuulostaa mukaansatempaavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raita on sitkeä ja kestää paikassa kuin paikassa, lumi ja kivi antaa tuolle pähkinälle sen tarvitseman talvipaltoon joten nakuina ovat pärjänneet :)

      Poista
  6. Minunkin tekisi mieli hankkia peikonpähkinä. Sen käkkyräiset oksat ovat koristeelliset. Omasta kokemuksesta tiedän, ettei kasvimaata kannata perustaa koivujen läheisyyteen. Koivu imee maasta ravinteet ja kosteuden ja lisäksi se ujuttaa ajanoloon juurensa pitkälle kasvimaahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuota koivua epäilinkin "juopoksi" mutta millään ei malttaisi sitä kaataa se kun antaisi vähän varjoakin. Toisaalta se myös siementää voimakkaasti joten voi olla jotta mun lavoissa kasvaa kotvan kuluttua palkkää koivua jos en siitä luovu..
      Pistäppä peikko korvan taa, se on aika vänkä väkkyrä :)

      Poista
  7. Tuo peikonpähkinä on sitten kaunis! Tosin niin on riipparaitakin.. Pitää vissiin pistää nämäkin ostoslistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on samanlainen lista jonka järjestys vaihtuu aina eri ihastumisten myötä :) Riippa/sateenvarjo puut on talvella(kin) kauniita joten suosittelen jotain sellaista ehdottomasti !

      Poista
  8. Viettävä maa, ei ainakaan vesi seiso. :) Kauniita kuvia, jälleen! Nyt alkoi se valokuvauskurssikin.. Ehkä pitäis itselläkin ottaa nyt enemmän taas kuvia tai se että ottais edes niitä yhdenkään, niin ois jotain hyötyä esitellä blogissa kurssin tuotoksia. Eka tunnilla käytiin ihan perusjuttuja ja siellä ei vielä mitään ihmeellistä ollut, että kehtais tosiaan blogiin raapustaa. Paistais edes se aurinko niin paljoa, että kehtais jotain kuvata. Ja oispa viikonloppuna hyvä sää, että pääsis hiihtämään ja ottamaan niitä kuvia. :D Olihan sepostus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei kärsi mun kasvatukset märkyydestä vaikka olisi kuinka sateinen kesä, ja haba kasvaa kun kannan vettä ylämäkeen :D
      Kasvimaa suunnitelma on vielä visio, toivottavasti silti joskus toteutuva..
      Nuo perus jutut voi olla myös niitä hyödyllisempiä joita ei normisti tule edes ajateltua, sitä kun suomalaiseen tapaan ei yleensä lueta ohjekirjaa tai manuaalia kuin vasta ongelman edessä. Aurinko tai valo on kyllä karkkia kuvalle ja sille kuvaajalle myös, toivotaan kivoja hiihto kelejä ja onnistuneita otoksia :)

      Poista
  9. Tosi kauniita molemmat, sekä riipparaita ja peikonpähkinä.molemmat on minunkin must have-listalla, vaikka takeita menestymisestä täällä ei olekaan.Koitan kummiskin! niin,eiköhän ne kasvilavat menesty tuolla koivun lähellä ihan hyvin.ja ahkeralla kitkennällä kasvaa muutakin kuin pikku koivuja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä jos kuka saat kaikkea erikoista menestymään, huomattu on :) Välillä tekee niin mieli jotakin jotta tulee uhmattua noita vyöhyke suosituksia.

      Poista
  10. Nosotros por aqui tenemos falta de nieve y agua y abundante Sol durante todo el año..te envio un saludo desde las islas Canarias http://fotosbermaxo.blogspot.com.es/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks for the greetings ! I will visit in your blog to see sun :)

      Poista
  11. Sinulle on tunnustus blogissani. http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ! Täällä vähän tuo talvi painaa mutta tunnustus piristää joten tulen nappaamaan sen mielelläni :)

      Poista
  12. Oi vitsit, miten tuo peikonpähkinä on hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkun silmään se on vain väkkyrä risukasa mutta me puutarha "vinksahtannet" nähdään siinä sitä jotain.

      Poista
  13. Sain viime keväänä punalehtisen peikonpähkinän äitienpäivä lahjaksi. En uskaltanut sitä kuitenkaan istuttaa ulos, koska meidän tontti on todella tuulisella paikalla. On nuo oksat kyllä niin kivan näköiset talvella, että pitäisikö kuitenkin keväällä uskaltautua.

    Olet näköjään saanut jo muutaman tunnustuksen entuudestaan, blogistani tulisi yksi lisää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirkko on onnistunut suojaamaan oman peikkonsa hyvin jote suojaamalla se ainakin saattaa pärjätä. Äidilläni on ruukussa rungollinen punainen peikonpähkinä ja se talvetetaan suojattuna mun autotalissa, nyt se on vuosien myötä muuttunut melkeimpä vihreäksi, tiedä sitten mitä muutos johtuu.. Mutta ruukussa on siis melkeimpä varmempi tuo talvetus.
      Kiitos tunnustuksesta, mielelläni sen tulen noutamaan. Ja tervetuloa lukijaksi :)

      Poista