perjantai 22. helmikuuta 2013

Varjelus hommissa
Hei taas pitkäst aikaa ja hyvää perjantaita, sekä kiitoksia kauhiasti ed. postauksen ystävänpäivä tervehdyksistä :) Ne ol tosi kivoja.
Arki on taas vienyt tätä tätiä vauhdilla ja virtaa ei ole riittänyt oikein muuhun, sen verran tässä heräsin auringon myötä talvi koomasta jotta hoksasin lähteä kaivelemaan vallihautoja omenapuiden verkkojen ympärille jotteivät rusakot kerkeä niitä silppuamaan. Viime keväänä meni yksi perhepuu ja nyt näyttäisi jotta ovat syöneet kaksi vaaleanpunaista atsaleaa mutta onneksi eivät vielä mitään muuta.Lunta on paaaaljon mutta uskossa eletään jotta se vielä tuosta häipyy kunhan tuo aurinko vain suvaitsisi tulla esiin pilvien takaa.  Voimaa niissä säteissä ainakin on, pakkasesta huolimatta näytti tuo lumi tuosta kiven päältä sulavan ihan selvästi..


Seuraava puutarha työ taitaa olla tuijien ja valkokaartiokuusten varjostus. Ala kuvan koreanpihta (oliks tuo se ?) on kasvattanut viime suvena pitkän latvan tai vuosikkaan, mahtaako se tuosta "tuuhistua" itsestään vai jääkö tuommoiseksi ? Oletteko te varjostanut näitä pihtoja ja marjakuusia, vai selviävätkö nämä itsekseen ilman varjostuksia ?  Tämä pihta on jo jokusen vuoden vanha mutta nyt vasta tuli mieleen jotta olisiko hänetkin tarvinnut kääräistä pakettiin.Magnoliassa näyttäisi olevan pari nuppua tai karvaista silmua :) mahtaiskos olla kukka !! Viime suvena tuo toinen eli Susan teki kukan kesällä ja yllätti ihan väärään aikaan, nyt tiedän olla tarkkailemassa vieressä alati.

Naapurin mies seuraa näitä lentokone reittejä jotka kulkee tästä meidän yli. Tuo kello kahden aikaan poikittais suunnassa yli menevä neljä moottorinen kuulemma tulee Japanista ja laskeutuu Ranskaan. Muistan kuinka ala-asteella koulun yli meni aina kone tiettyyn aikaan ja tiedettiin jotta se oli Ameeriikan lento.
Toisessa kasvarissa vallitsee kaaos joka kaipaisi selvittäjää.. Seinien ulkopuolella on lunta reilu metri ja pakkasta -5c mutta nuo säteet saa tänne sisälle jo lämpöä, eikös tuo kymppiä jo näytä :)

Muutama uusi siemenpussi tarttui kaupasta mukaan joten kesässä on toivo (ja rahat ) kiinni !

ps. ensimmäisen kuvan otos tuli napsaistua vahingossa kun horjahdin :)

21 kommenttia:

 1. Sulla on ihanan suuri kasvihuone! Ai, magnolia selviää Suomen oloissa talvenkin yli. Hyvä tietää! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa kuva hämätä koon suhteen, ja mitä kesemmäs mennään niin ahtaaksi käy tunnelma torpassa :)
   Oliskos ollut kolme vuotta takaperin kun istutin nuo magnoliat (olivat suomi taimia) kaksi maahan ja yhden ruukkuun, maassa oleet on selvinneet ja se ruukussa ollut kupsahti. Mukavaa viikonloppua !

   Poista
 2. Noita minikurkkuja olen katsellut sillä silmällä lehdissä. En ole vielä eksynyt siemenkauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidillä oli näitä kurkkuja viime kesänä, ei mitään herkkua makunsa puolesta mutta kauniita ovat. Nyt Eija siemenkaupoille mars mars ! :)

   Poista
 3. Ajatella, pari kuukautta niin noiden lumien alta alkaa paljastumaan ihan erilainen maailma, no jos ei nyt ihan parin kuukauden päästä nii lähellä silloin jo on lumeton aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä nuo "vuoret" sitten nopsaan haihtuu kun tulee tuota aurinkoa tai vettä, vesi vaihtoehtoa en kyllä toivo. Ja ai kun sitä jo odottaa paljaan maan aikaa, on niin hienoa päästä tarkkailemaan mitä nousee taas penkeistä.

   Poista
 4. Puput ovat todella todellinen riesa puutarhassa ja joinakin vuosina tuntuu, ettei mitkään puut ja pensaat saa olla rauhassa niiden hampailta. Oletko varma, että havusi on koreanpihta? Näyttää kampamaisesti asettuvien neulasten perusteella palsamipihdalta. Joka tapauksessa kannattaa suojata havu kevätauringolta puun alkuvuosina, ellei suojaavaa puustoa ole ympärillä. Minulla on palsamipihta, joka alkutaipaleellaan aina kuivatti keväällä latvansa suojauksesta huolimatta, kun suojapuustoa ei ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pitäiskö niille ristihampaille tuoda jotain syötävää jotteivät iske meidän aarteisiin.. Se on aina niin harmi kun huomaa jonkun vaalitun kadonneen parempiin suihin suojelusta huolimatta.
   Muistelisin jotta ostin tuon koreanpihtana, mutta voi se olla joku muukin pihta, silloin kun en harmikseni kirjannut näitä mihinkään ylös. Ja saattaa tuo latvan neulasettomuus johtua juuri tuosta syystä kun en ole tätä suojannut. Kiitos vinkistä, tänä keväänä laitan sille säkin ylle.

   Poista
 5. Pitkäkorvat ovat popsineet edellisenä talvena pari pientä omenapuuta, tämän talven menetyksiä kaikkia en edes vielä tiedä. Ainakin norjanangervo on kelvannut. Pitäisi varmaan käydä pihakierroksella :).

  Pihdan latvus näyttää samanlaiselta kuin meillä Sahalininpihdan, tuollainen hauska pitkä "piiska". Onko Magnoliassasi ollut jokin talvisuojaus?

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjanangervo onneksi kasvaa uudestaan mutta omppupuut ovat siinä ja siinä, nuo söpöt vieraat muuttuvat kyllä tuhojensa myötä vähemmän söpöiksi. Äidilläni oli joku pupu lauma syönyt vanhan rautatieomenapuun yltympäriinsä monenkymmenen sentin matkalta yhdessä yössä, laitettiin heti haavanhoitoa ja elmukelmua kireälle, sekä kiedottiin kangassuikale ympäri ja puu selvisi ainakin viime kesän, tänä kesänä ihmetellään onko vielä elossa.

   Mangnolioita en ole suojannut kuin verkoilla juurikin noilta jusselilta, saattaisi (kukinnalle) olla silti hyvä jos olisi heittänyt vielä pakkaspeitteen tuohon päälle, mutta ovat selvinneet ilmankin. Sahalinpihta, ihan uusi tuttavuus mulle, pitääpä kuuklata miltä se näyttää. Latva näyttää hassulta mutta kyllä siinä varressa on silmuja jotta josko se kuitenkin siitä tuuhentuisi..

   Poista
 6. Kyllä ne säteet lämmittää jo, niitä sais vain näkyä hieman enemmän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama toivomus täällä :) Radiosta kuulin jotta tämä kuluva talvi on auringottomin pitkään aikaan, olisiko ollut 1988 kun viimeksi on ollut näin vähä valoton talvi..

   Poista
 7. Kyllä minäkin varmuuden vuoksi varjostaisin pikkuisen pihdan. Rusakot ovat kyllä niin ärsyttäviä, muutama puu on mullakin mennyt just siksi että lumi onkin yltänyt niin korkealle, että ovat penteleet ylettäneet kaluamaan verkoista huolimatta. Onneksi huomasit ajoissa.
  Oho ! Noin lämmintä jo kasvarissa ! Tästä se alkaa.

  Tuutko mukaan uuteen yhteisblogiin ? Kaikki ovat tervetulleita, kirjoittamaan ja/tai lukemaan (anteeksi pieni mainonta blogissasi). http://teeitsepuutarhaan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan tunteen, viime talvena olivat hypänneet yhden puun verkon sisään ja se oli puun menoa. Pieni oksien napsiminen ei haittaa mutta ylettyvät ne niin korkealle kun venuttavat vartensa kahdelle jalalle, ja sitten se on rämps verkko kaatuu jos ei ole tuettu. Ei sitä uskoisi kuinka suuri työ on saada puu siihen ikään jotta sen voi huoletta "unohtaa" talveksi.
   Kiitos kutsusta :) Tuo kuulostaa tosi hyvältä idealta, mitä nopsaan kerkesin lukea blogistasi. Pitääpä miettiä löytyykö multa mitään vinkkiä tai ideaa.. Mutta lukijaksi ainakin tulen varmasti !

   Poista
 8. Tuomenoksat ovat yksi loistava keino harhauttaa puput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan konsti on helppo toteuttaa :) Kiitos vinkistä !

   Poista
 9. Kaaos?! Tuttua, tuttua! :) Kotona ja puutarhassa. Täällä vesi tippuu räystäistä ja on nollakelit. Siis onko tuo ihan totta, että tuo lentävä tähdenlennon näköinen hommeli onkin joku lentokone ulkomailta? Vai vejittiinkö mua nyt höplästä ja en jymmärtänyt tätä juttu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu u, se ylempi on neli moottorinen suuri lentsu ja alempi vaale pallura on kuu, mun pokkarilla vaan ei saanut tarkennettua tuon paremmin. Pitääkin kysyä naapurin sedältä vielä mikä oli se netti sivu jossa noita lentoja pystyy seuraamaan, se on kuulemma sekin koukuttava harrastus..

   Poista
  2. Jaa, että jos näkee suihkarin taivaalla se ei välttämättä olekaan suomalainen kone. Enpä oo koskaan tullut ajatelleeksi. Heh, hauska juttu. :) Vaan näkkeeköhän niitä täällä.. että ois harrastukseksi asti. Aina opin jotain uutta, joka päivä. :)

   Poista
  3. Ja on sielä riittänyt auringonpaistetta! Huh! Näistä ihan häikäistyy. Ei ole noin kirkasta ja pilvetöntä päivää täällä ollut. Jos onkin pakkasasteet huitelee melko korkealla, ehkä se vielä meillekin tuo aurinko yltää.

   Poista
  4. Tietyt reitit tiettyyn aikaan lentelee suomenkin yli, ajan ja paikan koordinaattien mukaan sen sivuston kautta pääsee tarkistamaan melkeimpä ketä lennolla istuu, ei nyt ihan sitä kuitenkaan, mutta paljon tietoa kuitenkin. Ja näin hyvällä ilmalla näkee myös tuon pakokaasu vanojen mukaan jotta kone on suuri ja nelimoottorinen, pilvisellä ilmalla kuulee vain vaimean jymyn. Pitkästä aikaa tuo aurinko meilläkin näyttäytyi, toivotaan jotta näkyisi vieläkin enemmän, sekä siellä jotta täällä..

   Poista