torstai 28. helmikuuta 2013

Kumpi, kampi vai joku muu ?





Nyt se alkaa, nimittäin aika jolloin auton takakontit täyttyvät multapussukoista, tarvitaan kylvö sellaista ja sisäkasvi versiota, vähän laihempaa pienille ja vaatimattomille, vahvempaa taas voimaa tarvitseville.

Nyt kysyisinkin teiltä, millaista/mitä multaa te käytätte mieluiten ? Biolaania, Kekkilää vai jotain muuta ?  Teettekö itse sekoituksia ? Tämänkin tavaran suhteen löytyy niin monenlaisia makuja, toinen tykkää toisesta ja joku on karvaasti pettynyt toiseen.



Itselläni on vielä niin pieni tuntemus näihin juttuihin, mutta harrastuksen kehittyessä tämäkin seikka taitaa muuttua tärkeämmäksi.  Mieluiten olen kaupassa tarttunut B:merkin pussiin, mutta vain siksi jotta kerran petyin tuon toisen yleisen merkin laatuun, pari viikkoa takaperin kuitenkin eräs kukka kauppias oli äidilleni suositellut vain K:n multaa ja kertonut sen olevan parempaa.




Tomaatit olen nyt koulinut toiseen kertaan pelkkään taimimultaan ja seuraava koulinta maitopurkki kokoon tarvitsi jo mukaan vähän vähän vahvempaa.  Chileille tein sekoituksen koulintaan  taimimullasta ja mustastamullasta suhteella 2 osaa taimimultaa ja yksi osa mustaamultaa. Kasvariin istutettaessa olen käyttänyt kaikille vain tuota pelkkää B:n mustaamultaa & hiekkaa ja ollut tyytyväinen siihen sekoitukseen. Käytättekö muuten perliittiä tai vermiculitea ? Niitä aina joskus suositellaan käytettäväksi tuolla siemenpussien taka ohjeissa taimikasvatukseen.


Seuraavaksi olisi vuorossa pelargonioiden mullan vaihto, viime keväänä istutin nuo B:n  ruukku kasvi multaan, löytyisikö teiltä parempaa vinkkiä/vaihtoehtoa tälle vuodelle ?


Muutaman pistokkaan otin tuohon kukka multaan, mutta sehän taitaa olla liian vahvaa pistokkaille ?
Nätit ja toimivat pistokas kasvarit saa muuten joulun kynttilälyhdyistä :)



Tässä on kuistin nurkkaan unohtunut Dr. Westerlund, aika vetkale !  Viikolla postiin kolahtaneesta Koti puutarha lehdestä sain idean muotoilla tästä puu mallisen, siinä eräällä rouvalla oli sellainen ja se näytti hienolta, tämän rungossa voisi olla myös ainesta sellaiseksi. Miten tuota latvaa pitäisi muotoilla jotta siitä saisi tuuheamman ?



Kuva matka kesään haaste melkein pääsi unohtumaan, hieman myöhässä mutta helmikuu kuitenkin..

27 kommenttia:

  1. Ihania kevätkuvia sulla taimista :) Multa-asiaan mulla ei voimallista mielipidettä ole, K-laatua ostin siemenilleni.

    VastaaPoista
  2. Ostin tänä vuonna marketista kiireessä ainoaa kylvömultaa mitä oli, B:tä. Mulla on pari kertaa ollut edellisenä syksynä puutarhamyymälästä valmiiksi ostettu säkillinen kylvömultaa, muistaaksen K:n, en oo varma. Tämä tulee edullisemmaksi kuin pienet pussit, en saanut vaan aikaiseksi nyt sitä hakea, harmi. Mutta jos muistaa, kannattaa varautua keväthulluuteen jo ennalta, ja tuoda sitten vähän ennen kylvöjä säkki sisälle sulamaan.
    Perliittiä oon laittanut kylvöihin, nyt oli sekin lopussa ja laitoin pelkkään kylvömultaan.
    Kukkasille oon ostanut halvimmasta päästä olevaa kukkamultaa, viimeksi muistaakseni Pirkkaa. Ihan on mun rönteilläni toiminut. Kevytsoraa laitan usein ruukun pohjalle soilikeille ja pelakoille.
    Aikamoinen Westerlund sulle, komea ! En oo asiantuntija, mutta jos vaan karsit, ja tuuhetat yläosaa latvomalla, vaikka useamman kerran jos tarvis ? (laita sitten kuvaa kuinka hieno siitä tulee )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän tulikin paljon tietoa, kiitos. Viime vuonna ostin suuressa säkissä jotain oudon merkkistä taimimultaa ja se oli tosi hyvä laatuista, harmittaa myös jotta en huomannut ostaa sitä varastoon tälle vuodelle. Perliittiä näin nyt ensikerran Terrassa ja nappasin pussin kokeiluun..

      Poista
  3. Itsellä sattui viime keväänä olemaan huonoa tuuria K.n mullan kanssa. Mullan pintaan tuli kanelihometta, mullasta pörräsi harsosääskiä lennoille olohuoneen ilmatilaan ja lopuiksi jotkut korvasienen näköiset löllykät kasvoivat taimien juurissa. En nyt tiedä kuinka paljon näistä ongelmista oli kasveille haittaa, mutta ihmisille ainakin. Ei ole kiva, kun olohuoneen ikkunalla lentelee mustanaan pikkuötököitä ja taimia kastellessa kanelihome pölisee. Ostin jo syksyllä (1/2 hintaan) B.n ison säkin taimimultaa. En ole vielä päässyt (viitsinyt) ryhtyä kylvöhommiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ompas ollut monta vastoinkäymistä samalla kertaa, kurjia tuollaiset. Mulla on myös pientä ennakko asennetta tuota K:n multaa kohtaan, ei noin montaa huonoa yhtä aikaa, mutta jotenkin vaan tykkään enemmän B:stä ja sen koostumuksesta..

      Poista
  4. Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että upea kuva kuististasi ja tomerat tomaatinalut. Sitten multa asiaan. Taimille käytän aina taimi ja kylvömultaa, mutta en ole tuoteuskollinen ja otan sitä mitä kulloinkin on saatavilla. En ole huomannut pahemmin eroja eri valmistajien suhteen.
    Muut multatuotteet valitsen kasvin mukaan esim. kaktusmultaa käytän kevyen ja läpäisevän kasvualustan vaativille kasveille. Kerran eräässä puutarhamyymälässä asioidessani (kun tuli puheeksi multa)myyjä tokaisi että B- musta multa ei sovi millekkään kasville liiallisen voimakkuutensa vuoksi. No kysymys on tietysti siitä mihin tarkoitukseen sitä käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Luulen jotta tuo tämän kevään hankinta kasvivalo on auttanut noista taimista vahvempia, tai siltä ainakin tuntuu..
      Samaa oli tuo paikallinenkin kukkakauppias kertonut, ehkä ne ammattilaiset tietää mistä puhuu, taikka sitten niillä on diili K:n kanssa. No joo, kokeilemalla kai tuo itselle sopiva multa(kin) löytyy :)

      Poista
  5. Aikaisempina vuosina on ollut markettimultiaa. Vähän mitä sattuu. Tosin tässä Turun kulmilla ne ovat pääsääntöisesti olleet Loimaan Auriko tuotteita. Sitten alkoi chilien kasvatus vakavemmin ja alan ammattilainen suosittelivat taimitukseen Kekkilän taimiseosta. Siinä ei kasvanut kunnolla. Lepaan messuilla Kekkilän edustaja sanoi tavaran olevan ihan väärää. Kesällä käyttämäni 420W oli hyvää, mutta suositeltiin menemään vielä karkeampiin eli 630W tai 640W turpeisiin. Niitä ei tietysti löytynyt, mutta 620W:tä löytyi ja sillä mennään nyt. Chileille, paprikoille ja tomaateille kuohkeaa. Perliittiä voi käyttää joukossa, jos turve ei ole von Post H 1-3 luokassa. Perliitin määrää voi itse arvioida, mutta 5% on jo ihan hyvä kuohkeuttamaan. Nyt testaan myös kookoskuitua ja tänään tein jutun myös sahanpurusta. Noista lisää blogissani, kun on jotain kerrottavaa. ;) Multia olen vältellyt, mutta Biolanin Yrttimaa vaikutti hyvältä voiman kuin koostumuksenkin suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auriko multaa saa täältäkin jostain(en ole kokeillut), mutta yleensä vaihtoehdot on joko tuo B tai K, tai CreenCare (oliskos ollut bernerin) jonka mun mielestä oli tosi huonoa.
      Olen vielä ihan alkeissa tässä touhussa, mutta jos ymmärsin oikein niin karkeampi turve pitoinen siis olis parempaa.. ? Meillä kun on tuota turvetta omasta takaa(no se ei ehkä ole ihan samaa), niin olen ollut siinä uskossa jotta se on ihan pehkua ja voimatonta ja se mustamulta on multaa. Pitääpäs kokeilla nyt hieman toisin ja tulen katsomaan blogiisi noita kokeiluja. Tuo perliitti juttu oli myös hyvä tieto ja yrttimaan laitan korvan taakse. Kiitos vinkeistä Jule :)

      Poista
    2. Laittelin kysymyksesi innoittamana lisää puruja testiin. Katsotaan onko ongelmia tulossa jossakin vaiheessa.
      http://chilitunari.blogspot.fi/2013/03/lisaa-purua.html

      Poista
    3. Anteeksi, vastailu on vähän unohtunut. :/

      GreenCare on Bernerin. Se ei tosin taida itse valmistaa mitään. GreenCare oli ennen Kemiran/Yaran GrowHow. Yara valmistaa vieläkin tuotemerkille lannoitteita. Mullista ja turpeista en tiedä mitään.

      Turvetta on montaa sorttia. Esim. turvetta, kasvuturvetta ja puutarhaturvetta.

      Puutarhaturpeessa on usein multaa ja turvetta sekaisin. Se on siis vähän kuohkeampaa kuin multa. Multa on maatunutta ainesta.

      Turpeita on montaa sorttia. Luonnollisimmillaan turve voi olla suoraan suosta nostettua. Se on silloin kalkitsematonta ja lannoittamatonta. Turveharkot edustavat tätä. Se on hapanta ja sisältää vähän ravinteita. Yleisin turpeen aines on vaalea rahkasammal.

      Kasvuturve on yleensä seulottua, lannoitettua ja kalkittua. Se soveltuu kasvualustaksi sellaisenaan. Näitä voi olla myös lannoittamattomana, jolloin ne pitää lannoittaa ennen käyttöönottoa.

      Seulonnassa turve sihdataan. Sihtauksella saadaan turpeesta pois hieno aines. Karkea turve on ilmavaa. Von Post kertoo turpeen maatumistason. 1 on vähiten maatunutta. Samalla se tarkoittaa, että sammaleen solukko on suurin vähiten maatuneessa. Näin ollen solukko pystyy pidättämään enemmän vettä ja on ilmava. Kun sammal maatuu, sen solukot pienenevät ja sen ominaisuudet huononevat. Lopulta turpeesta tulee multaa. Turve maatuu myös säkeissä ja ylivuotinen säkki ei vastaa tuoretta. Maatumiseen vaikuttavat myös säkin säilytysolot.

      Tuolta löytää pikkasen kuvia tuotteista:
      http://chilitunari.blogspot.fi/2012/06/uusi-juurevuustesti-vihdoin-alkuun.html

      Mitäs toi pehku oikeen on? Tällä kulmakunnalla pehkua nostivat joskus muinoin turvepehkutehtaat. Onko kyse siis ihan suoturpeesta? Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta. :)

      Jos kyse on suoturpeesta, niin se on voimatonta ja hapanta. Se voi olla silti käyttökelpoista tai ainakin kokeilemisen arvoista. Riippuen käyttökohteesta, sitä voi lannoittaa ja kalkita tarpeen mukaan. Karkea on ilmavaa. Tomaatti ja paprika kaipaavat erityisesti karkea ja ilmavaa kasvualustaa juuristolleen.

      Laittelin kysymystesi pohjalta lisää puruvirityksiä testiin. Toistaiseksi aikaisemmat ainakin voivat hyvin. Villinä ideana laitoin testiin myös vaahtomuovia. (Tosin vieläkin villimpi juttu on mutta siitä ei ole vielä mitään kerrottavaa. ;D)
      http://chilitunari.blogspot.fi/2013/03/lisaa-purua.html

      Poista
    4. Vau mikä tietopaketti :) Kiitos, taas oppi paljon uutta.
      Pehku (taitaa olla murre sana)on sitä kelvää tavaraa, sitä joka menee yleensä polttoon tai hieman erilaista talleille kuivikkeeksi kelpaavaa. Juu, ei siinä pelkästä nevasta nostetussa mikään puutarhakasvi varmasti kasva, luonnon puutkin jäävät kovin kitukasvuisiksi. Noita palaturvepötköjä (jotka menevät polttoon) olen käyttänyt tomaattisaavien pohjalla, ne on siitä hassuja jotta kun ne on puristettu mekaanisesti niin koviksi ja kuivattu niin imevät ylimääräistä vettä menettämättä muotoaan, eivätkä nuo juuretkaan tahdo niihin pystyä. Olen käyttänyt samoja pötköjä muutaman vuoden, kuivannut ne vaan välissä.. Voisin kokeilla testinä kesällä tuota purua osana jossain saavissa..

      Poista
    5. Olen törmännyt palaturpeeseen viime keväänä. Sattumalta sitä oli Kittuisin lauttarannassa. Jämät olivat ehkä jääneet kuormasta joka varmasti oli mennyt Isaksson'sin kasvihuoneiden lämmitykseen. Ihmettelin pötköjä ja lopulta totesin turpeeksi. Olivat äärettömän kovia.

      Itse hajottaisin pötköt ja yrittäisin niistä tehdä käyttöturvetta. Ja tomaatit suoraan tuohon turpeeseen tai sitten tuota turvetta kuohkeuttamaan multaa.

      Pötkö pehmittyy vedestä jota se imee. Se imee vettä painosuhteessa todennäköisesti 8 kertaisesti tai enemmän. Pehmennyt turve pitää vielä jotenkin kuohkeuttaa. Itse olen käytellyt porakoneeseen liitettyä laastivispilää. Lannoitus hoituisi siten, että turvotuksessa käyttäisi lannoitevettä. Kalkituksen määrästä en osaa sanoa mitään arvoa. Näin netin välityksellä on paha mennä sanomaan mitään tarkkaa, kun ei pääse näkemään, mittaamaan ja testaamaan itse. Uskoisin tavaran kuitenkin olevan hyvää ja varmasti siittä olisi enemmänkin. :)

      Sulla ei varmaan ole saavien pohjassa reikiä joista ylimääräinen vesi pääsee pois, kun imeytät noihin pötköihin. No ainakin ne pötköt toimivat nerokkaana vesivarastona.

      Poista
    6. Umpi saaveja ovat joten ne pötköt on juurikin imeneet ne ylimääräiset. Pötköjen päällä oli reilu kymmenen senttiä hiekkaa ja sen päällä sitten se musta multa, tein näin vain siksi jotta säästin tuossa mullan ostossa ja sattumalta se toimi ihan hyvin. Pötköjä olen laittanut myös alppiruusujen ruukkujen pohjille ja samoin maahan syvälle samoille kukille.
      Meillä on pieni neva tuossa itsellä josta näitä pötköjä tuli, siksi niitä käyttelin, muuten haen mullan kaupasta tai jos teen perennapenkin niin seulon ihan peltomultaa siihen, rikkaa tulee mutta en raaski ostaa niin paljoa, kasvariin vain. Joskus täällä päin oli tvh:lla testissä noita pötköjä jollakin silta työmaalla, hautasivat ne vissiin jotenkin jollakin kapselointi tekniikalla..

      Poista
    7. Tuossa muuten ne mun pötköt onkin: http://rintamapiha.blogspot.fi/2012/05/ma-en-ala.html

      Poista
    8. Meillä on ollut kasvihuoneessa varsinais-suomalaista peltomultaa. Sitä on ajansaatossa paranneltu ja sisältää siis mitä sattuu. Yleisrakenne on kuitenkin melko savinen. Kuivuessaan on siis melko kovaa. Edellis syksynä tuota parannettiin ja kaivettiin puolet maasta pois. Tilalle saatiin paikalliselta kasvihuoneviljelijältä tomaatin viljelyssä käytettyä turvetta. Ilmavuus parani merkittävästi. Tähän nähden näkisin turpeessa potentiaalia. Jos suo tai neva on käytettävissä (täällä ei ole kuin soita ;)), niin miksei sieltä voisi nostaa turvetta suoraan sellaisenaan? Lannoituksen sekä kalkituksen jälkeen sitä voisi käyttää mitä todennäköisemmin suoraan kasvualustana tai jatkaa sillä kallista multaa.

      Yritin etsiä tietoa palaturpeesta, mutta eipä siittä juurikaan löytynyt mitään. Tiehallinnon projekteissa sitä on näköjään käytetty enemmänkin.

      Poista
  6. Sinulla on taimien kasvatus jo hyvässä vauhdissa! Täällä laiska puutarhuri vasta harkitsee siementen kylvöä ja ehdottomasti K-multaan. K myös valmistaa ainakin Pirkka-kukkamullan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hätätäti taidan olla, eikä tuo aikaisuus näissä tomskuissa taida mitään voittaa, mutta mulla sattui vain sopiva aika noihin viljely puuhiin ja sitten tuli laitettua jo vaikka mitä :)
      Pirkkaa en ole kokeillut, mutta taidanpa hakea pussin nyt pelargonioille, B:n multa kun on jo ostettaessa yksi klimppi jonka täytyy murskata käsin kuin hiivan taikinaan..

      Poista
  7. Minulla käytössä paikkakunnan omaa, eli B ja hiekkaa. Joskus coctail jämäpussukoista tai omista mulloksista.K multa on pettymys, kokkareinen ja kallista täälläpäin ainakin.
    Komeasti sulla on kasvatukset alulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alku on hyvä, toivottavasti taimet jaksavat vielä kasvariin saakka :) Samoja kokemuksia myös mulla, sattumaa tai ei mutta B:ltä olen mielestäni saanut parempaa. Huikea muuten se B:n uusi konttori, aina joskus tulee ajeltua sen ohi.

      Poista
  8. Ihanan vihreää sinulla siellä! Nuo kukkalyhdyt näyttävät tosi kauniilta, nerokas idea :)

    Täytyy myöntää, että olen ostanut aina ihan tasan sitä multaa, mitä ensimmäisenä sattuu vastaan tulemaan. Yleensä siis jotain halpis-kukkamultaa. Kesemmällä tietty jotain perus puutarhamultaa, mikä merkki nyt sattuu olemaan halvin tai helpoiten saatavilla. Mutta esimerkiksi kylvömultaa en ole koskaan missään käyttänyt. Tänä vuonna tähän mennessä kylvetyt siemenet ovat päätyneet vissiin Rainbowiin, vaiko sittenkin Pirkkaan. Samoin viime vuonna. Ihan hyvin on itäneet ja pärjänneet, ja tyytyväinen olen näihinkin multiin ollut, mutta toisaalta, en mä paremmasta tiedäkään kun en ole kokeillut :D

    Pitäisi joskus muistaa ostaa syksyllä isompia säkkejä valmiiksi, tulisi ainakin edullisemmaksi kuin monta pientä pussukkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etsin pistokkaille jotain lasikupua ja sitten hoksasin jotta tuossahan ne on valmiina, tosin osan joudun laittamaan vähemmän nätisti muovipusseihin kun noita on vain nuo kaksi..

      Joskus tuntuu jotta meille pystytään myymään mitä vain ja silti kaikki onnistuu ihan perus mullillakin(tulipas vänkä sana). Mun mummo on esimerkiksi aina "tehnyt" kukkamultansa itse ihan peltomullasta seulomalla ja leivinuunissa kuumentamalla ja hyvin on kasvanut ja kukkinut. Nykyään tuo hifistely on jo tavoittanut mullatkin, hassua :)

      Muistutellaanpas syksyllä toisiamme tuon mullan varastoon oston suhteen, niin sitten on valmiina heti kun kylvökuume nousee !

      Poista
  9. Ei ole mulla kantaa multa-asiaan. Ekaa kevättä kasvattelen siemenistä. Kolme säkkiä on multaa jo mennyt ja kaikki eri merkkisiä. Olen ostanut, mitä on kohtuullisen kantomatkan päässä ollut saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koemustahan sinulta sitten löytyy jo kolmesta merkistä :)
      Kyllä ne kaikki taitaa olla melkeimpä sitä samaa tavaraa, se on se oma nenä ja koura tuntuma joka taitaa osata valita ne sopivimmat.
      Tuo kantomatka pointti on hyvä, ja viisas !

      Poista
  10. Ostan aina halvinta ja pienimmän pussin kun minulla ei ole autoa :) Nyt taisi olla Pirkka ja teen sekoituksen alle halpisperusmultaa ja päälle taimi- ja kylvömultaa Kekkilältä. On toiminut ok. Mitä nyt tänä vuonna näyttää mönkivän onkimato yhdessä esikasvatusruukussa. Äitini väittää, että Biolanin musta multa tappaa ainakin tomaatintaimia enemmän kuin muut. Vermikuliitilla on kyllä minusta huomattava vaikutus. Ihania taimia & koristeita Sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla tuosta vermikuliitti kokemuksesta ja tuo sekoitus vinkki on kokeilemisen arvoinen juttu, pistämpä heti tuolla kaavalla jotain itämään.
      Monelta suunnalta on sanottu samaa tuosta mustasta mullasta, mulla se on toiminut tomaateilla ihan hyvin mutta se onkin varmaan johtunut siitä jotta olen jatkanut aina multaa tuolla hiekalla jottei ole tarvinnut ostaa niin paljoa uutta joka vuosi. Syö säästäen savea pitkä elon sivu... tai jotain sinne päin sano iso mummukin aina :)

      Poista