sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Hurahtamisia


Syksyllä 2009 sain naapurin puutarha harrastaja pariskunnalta tupaantuliaislahjaksi kymmensenttisen pätkän, joka näytti kuivalta koivun risulta mikä oli tökätty multaan. No eipä ole kummoinen kukkanen ajattelin, vaan vähänpä silloin tiesin. Talvetin sen muiden purkkieneni mukana autotallissa, ja keväällä se näytti jos vieläkin elottomammalta. Olin jo heittämässä sitä kompostiin, mutta pienen ruukun ollessa tyhjä iskin sen siihen ja unohdin. Muutamien viikkojen päästä kun oikein tarkkaan katsoi huomasi pieniä beigejä nukan peittämiä palluroita jotka alkoivat paisua. Niistä puhkesi lehtiä ja koko karahka kasvoi kesän aikana kokonsa moninkertaiseksi.

Siitä alkoi rakkaus. Ja seuraavana syksynä kun pääsin vierailulle ko pariskunnan viini "tarhalle" olin myyty. Vanhat karahkat notkuivat rypäleitä, siis oikeita viinirypäleterttuja. Heillä on vuosi kymmenien harrastaja taustaa monista viiniköynnös lajikkeiden kasvatuksesta ihan muovi huoneessa täällä pohjois-satakunnassa.
Sanoivat jotta tänä kesänä se minunkin heiltä saamansa Zilga voi jo kukkia jos talvetus on onnistunut.

Tuossa on nyt rivissä mun viinini. On saanut Zilga kaverita :)  kokeilen nyt myös Jubileinaja Novgorodaa, Hazaine Sladkiita, Summer Sweetä ja Fabelia jotka istutin 2010 ja tänä keväänä ostin vielä tuon Svensson Redin. Ja kaikissa näyttäisi olevan henki talven jälkeenkin. Mulla on nuo 150 litran saviruukuissa ja talvetan ne autotallissa jossa on pakkasta korkeintaan -15`c.  Tuolla pariskunnalla olivat 20 - 40 litran ämpäreissä ja muovihuonneessa jossa puhallin kovimpina pakkasina. Heistä oli vuosia sitten juttu Kotipuutarhassa, linkittäisin sen tähän jos osaisin.

Olen vielä ihan ummikko tässä asiassa mutta niin innoissani jotta toivottavasti saan nuo pysymään hengissä ja joskus jopa niitä rypäleitä. Viiniköynnökset on kuitenkin niin uskomattomia kun voivat elää vaikka kuinka vanhoiksi ja aivan kuolleen näköisestä karahkasta puhkeaa sellainen elämä. Jotta suosittelen kaikille, etelämmässä menevät ihan ulkona ja jotkut lajit kestävät hyvässä suojaisessa paikassa jopa -33`c pakkasta.
Jos löytyy muita viiniköynnöksisä innostuneita olis kiva kuulla..

Niin hassua kyllä minä en itse tykkää viinistä, maistelen sitten vain näitä rypäleitä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti