tiistai 21. elokuuta 2012

Nyt tuoksuu elokuuKaurahalme tuoksuu aina iltaisin nousevan ja aamuisin haihtuvan kasin myötä, tästä se syksy alkaa ottamaan valtaa kesältä.Ensimmäistä kertaa laitoin myös kasvihuoneen ovet kiinni yöksi, aamulla vastaan tulvahti mukava kosteus ja ihanat tuoksut eri yrteistä, näitä on mukava tuoksutella, varsinkin rosmariinistä jää sormiin ihana tuoksu pitemmäksikin aikaa. 
 Laventelista ja rosmariinista olen tehnyt pieniä nippuja  kieputtamalla rautalankaa nipun tyveen ja toisesta päästä muotoillut koukun, kuivatan niitä hellanpäällä olevassa häkkyrässä. Kuivatut laventelit voi käyttää tuoksupusseina esim. lakanakaapissa.

 Oikean puoleisen kuvan laventelin kasvatin siemenistä. Eilen muuten Kodin terrassa oli kaikki siemenet puoleen hintaan ja parastaennen päiväys riitti suuressa osassa pusseja vuoteen 2014,  tuli hamstrattua "muutama"pussi, yksi mm. valkoista laventelia. Jossakin lehdessä näin vaaleanpunaista laventelia, se se vasta kaunista olikin. Kahta sorttia (tupsu ja tähkä) näitä tavallisia laitoin keväällä kylmäkäsittelyyn mutta vain tämä toinen iti, onko kukaan saanut muuten kasvatettua ja lisättyä laventelia näiden omista siemenistä, että kannattaako niitä kerätä ja yrittää lisätä niistä ?


Terran ale-pöydältä (4e) lähti myös mukaan tämä tuoksu pelargoni, varsinaista nimeä en siitä löytänyt lappusessa luki vain Mintfresh ja raikkaalta tuo tosiaan tuoksuu ja pieni kukka on kiva lisä :)Kosmoskukat ei tuoksu, mutta kukkivat nyt siinä keväällä kirpulta löytyneessä kuhna ammeessa.Nautitaan nyt elokuun tuoksuista ja tervetuloa lukijaksi Pepita

10 kommenttia:

 1. Täälä ei aivan lähellä ole viljapeltoja tuoksumassa, mutta kuvista onneksi nenääni kantautuu kostean elokuisen aamun kaurantuoksuinen ilma. Niitä minäkin olen katsellut joka aamu 30 ensimmäistä vuottani ;)

  Laitan tähän linkin tuoksupelargonista keväällä tekemääni postaukseen. Voit käydä lukaisemassa.
  http://paarynapuunvarjossa.blogspot.fi/2012/02/taimitilaus-2.html

  Muistan puutarha.comin kevätluettelossa olleen vaalean pelargonin kuva, mutta se ei enää ollut netissä, kun on tullut uusi kuvasto. Mutta pelakuusi voisi olla omien muistiinpanojeni mukaan; Valkokukkainen Fragrance (tuoksuu muskotille) tai vaalean lilan värinen Orange Fizz (tuoksuu sitruunalle).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuoksu kuuluu niin ehdottomasti tähän vuoden aikaan, sitä autolla ajellessankin haistaa kun puintiaika lähenee..
   Pelto on hyvä korvike järvelle, sekin muuttuu vuoden aikojen mukaan.

   Tulempas heti lukaisemaan mitä olet kirjoittanut, sinulla on aina hyvät ja asiantuntevat jutut. Ja jaksoit vielä etsiä tietoa tuosta, kiitosta oikein paljon :)

   Poista
 2. Mulla on Hyötykasviyhdistyksen siemenistä kasvatettu laventeli kylväytynyt itse tehden uusia sisukkaita pikkulaventeleja mm. laattojen väliin. Laventelia voi kai kasvattaa myös pistokkaista, itselläni pistokkaat eivät selvinneet talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hieno juttu otanpa talteen noita siemeniä ja tarkkailen taas keväällä josko jostakin minullakin ilmestyisi alkuja. Nuo jotka olen ostanut kaupasta olen talvettanut ruukuissa kellarissa..
   Kiva kun kommentoit :)

   Poista
 3. Kauniita kuvia – käsinkosketeltavaa tunnelmaa etenkin noissa maisemakuvissa. Ja yrttien tuoksua voin vain kuvitella, täytyykin ensi vuonna muistaa laittaa niitä kasvihuoneeseen. Nyt siellä "tuoksuu" vain samettikukka (ja tomaatit), heh.

  Upean laventelin olet saanut siemenestä aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Geranium, tosiaan kun näitä hypistelee niin ihan mahtavat tuoksut saa, ihan jo siksikin kannattaa keväällä laittaa näitä sinne tomaattien ja sammareiden joukkoon..

   Poista
 4. Ihanat viljapellot :) Mulla on jo ensi vuoden suunnitelmille kirjattu lisää laventelia. Viime kesänä mulla oli myös valkoinen, tänä vuonna en sitä kaunotarta löytänyt. Itse en ole mitään edes yrittänyt kylää ja talvehtiminen ei sujunut.
  Kaunis tuo valkoinen kosmos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tämä mäen nyppylällä asumine ärsyttää mutta nyt on nätit näkymät, kunnes puimuri taas laittaa maiseman uuteen uskoon..

   Valkoista laventelia minäkin nyt odottelen :)
   Kaikki valkoiset on kauniita näin syksyllä, hotavat pimeässä ilassa niin nätisti..

   Poista
 5. Ihanat kuvat. Ja tuo syksyinen pelto on upea väreissään.

  Kurkkaappa blogiini, siellä on sinulle viesti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelto on mulla järven korvike ;) muuttuva maisema..

   Blogiisi kurkattu ja ilahduttu :) Kaunis kiitos sanoistasi ja tunnustuksesta !!

   Poista