sunnuntai 12. elokuuta 2012

Elokuun kukkia


Kaikki ruukut, ämpärit, saavit ja purnukat olivat keväällä kysyttyä tavaraa kun kellarista kaivettujen juurakoiden istuttamisen aika oli. Hieman soveltaen oli toimittava mutta nyt kun daaliat ovat rehevimmillään ei niiden asumusta juurikaan huomaa, komeat kukat vain.
Kirpulta hankittu koulukeittiön vaha kattila on 36 litraa joten sekin valjastetaan luultavasti ensi keväänä daalioiden käyttöön :)

Tuolla sinisen penkin takana kasvaa tummia auringonkukkia ja ne kaksi pilariomenapuuta joissa kummassakin on jo näin ensimmäisenä istutus vuonna paljon omenoita.

Vanhassa kastelukannussa kasvaa kesäpäivänhattuja, vannassa kiven päällä taas mini auringon kukkia. Tuon vannan on Pappani hakenut aikoinaan linjurilla kaupungista kun Mummu odotti isääni, paljon muuta ei silloin hankittu ostaen vaikka esikoista odotettiin, hauskaa että se on säästynyt ja keksin sille uuden käyttötarkoituksen.Istuskelu tasanteen oikeassa laidassa on mun ja Mummun yhdessä tekemä penkki ja mielestäni se on ollut tänä vuonna huikean nätti. Melkein kaikki alut on Mummu siirtänyt itseltään vain pari pionia ja laukkojen sipulit olen ostanut joukkoon. Takarivin hujoppeina sormustinkukkia, keskirivissä niitä pioneita ja valkoisia suuria laukkoja jotka ovat jo siemen pallo vaiheessa, ala rivissä neilikoita, maksaruohoa ja keväällä oli vielä tulppaaneita..

Mummu ei yhtään tykkää noista sormustin kukista kun ne kuulemma siementävät niin mahdottomasti, kuulemma olen pulassa kun niitä alkuja alkaa pukkaamaan joka paikasta. Saas nähdä onko varret käyty lyhentämässä joku päivä kun olen töissä, ihan vain omaksi parhaakseni :)
10 kommenttia:

 1. Ihana määrä daalioita! Minä ostan joka kevät vain muutaman, kun ei ole oikein talvetustilaa. Vai menisivätköhän autotallissa, jossa on reilu 10 astetta lämmintä?
  Ja harjaneilikkasi ovat myös aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ne tuppaavat vielä lisääntymään vuoso vuodelta :)
   Minä kaivan daaliat ruukusta pois ja varistelen mullat, sitten vain paperikassiin ja vähän kutterinpurua päälle, niin ovat säilyneet kellarin hyllyllä hyvin.. Kellarissa on ilma itsestään hiukan kosteaa ja ehkä siinä + 2 - 5 astetta, joten mikseivät ne talvehtisi myös autotallissa, ehkäpä vielä paremmin jos jätät ne ruukkuihin multineen päivineen ja suojaat johonkin kylmenpään nurkkaan siten etteivät kuitenkaan saa viimaa ja palellu. Aina kannattaa kokeilla talvettaa ja keväällä jos kato käy ei se ole sen vakavampaa, kaupasta löytyy taas taatusti uusia.

   Poista
 2. Wau, mitä kukkaloistoa! On sinulla hirmusti silmäniloa, minne vain katseesi käännäkin. En osaa noista valita suosikkiakaan, ovat niin upeita kaikki.

  Tarina vannasta on ihana, hienoa että se on sinulla noin kivassa uusiokäytössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Onneksi pelastin sen romukuormasta, oli kerennyt palvelemaan tässä välissä jo mökillä petoni paljunakin :D

   Poista
 3. Huikean kaunis tuo mummus ja sun tekemä kukkapenkki. Näyttävä. Mummus on oikeessa, sormustinkukkia poksahtelee meidänkin pihalla mitä kummallisissa paikoissa. Ei auta kun kitkee. Harjaneilikat ovat mielestäni yks kauneimmista perinneperennoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kans jotta tuli nätti ja oli mukava tehdä sitä Mummun omista jakopaloista, ja se yhdessä puuhaaminen taisi olla sitä parasta antia koko touhussa..
   Taidan silti ottaa sen riskin jollei Mummu varjele ja ehdi ensin nipsaisemaan noita siemenpankkeja pesän viriksi ;)

   Poista
 4. Onpa upeita daalioita. Huokaus.

  Ja tuo kukkapenkkinne on kaunis. Hyviä kasvivalintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalioista tuli kuin tulikin komeita, alkukevään kylmät säät piti ensin kasvun aika hitaana mutta syksyä kohden sekin vain paranee.
   Kiitos, sanon Mummulle terkkuja kehuistasi :)

   Poista
 5. Noin paljon erilaisia daalioita! Mulla on vaan pari ja nekin melko saman värisiä. Miten niiden lehdet säilyy, käykö joku ötökkä niitä järsimässä kuten meillä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta juurakkoa niitä on tosiaan jo kertynyt ja muiden blogeissa olen ihaillut valkoisia joten katsotaan kuina saan pidettyä itseni suitsissa ensi keväänä juurakko hyllyllä..
   Lehdet on säilyneet (vielä) ihan hyvin, näihin ei ole ötökät iskeneet vaikka runsas kirva kesä täällä olikin. Oletko nähnyt mikä öttiäinen käy ruokailemassa daalioissasi, josko se lähtisi ruiskuttamalla.. Aina se on harmillista kun joku nautiskelee niistä syömällä.

   Poista