maanantai 1. huhtikuuta 2013

Jenny ja muutama muu..


Autotallissa on odottava tunnelma. Aprikoosi, persikka, japaninvaahtera, puksipuu, kärhö, hortenssiat ja valmetti odottelevat malttamattomina koska pääsisivät jo ulos ja valoon.. Kasvariinkaan en viitsisi vielä ketään asuttaa kun öisin on vielä -15 astetta ja päivisin lasien sisällä saman verran plussaa, suurien ruukkujen kanssa kun ei jaksa ryhtyä monen kierroksen ruukkuralliin.

Kellarista kerrosta ylemmäs on kannettu jo melkeinpä kaikki, daalioiden juurakoita lukuun ottamatta.


Tässä Kauppilasta viime suvena tilattu kiivi Jenny, joka on jo hyvässä kasvu vauhdissa. Nuo silmut puhkesivat hauskasti, ensin rungossa olevat "patit" alkoivat vuotaa ja sieltä sitten vasta työntyi esiin se silmun nykerö, samalla tavalla muuten tekee kiinanlaikkuköynnös joka on vielä tuolla autotalli säilytyksessä.Kellarin asukas tämäkin, sinisade, ja hengissä :) ainakin nyt vielä toistaiseksi..On noita hoidokkeja jo kertynyt aika määrä, mutta silti tänä tulevana keväänä on mielessä lisätä vielä jokunen ruukku. Viimeisessä kotipuutarha lehdessä oli niin houkutteleva juttu kärhöistä ruukussa, sitä ainakin pitää kokeilla, ja Pionien kodista tuli klikattua puupioni, senkin istutusta ruukkuun suunnittelen. Pilari päärynän on myös listalla jos sattuu löytymään..
 
Sopisi noiden hankien jo huveta, muutoin lista vain kasvaa ;)


34 kommenttia:

 1. Ihana kuva tuo missä on valmetti ja kasvit ! Kaikki kasvisi ovat todella hyvinvoivan näköisiä, hyvä talvettamispaikka sinulla. Usko vaan, ei aikaakaan kun hanget ovat poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ne nököttää sulassa sovussa :)
   Kylmä mutta hyvin eristetty talli on osoittautunut kyllä mainioksi säilytys paikaksi, jopa niin mainioksi jotta auto ei enää mahdu sinne ollenkaan..

   Poista
 2. Onneksi sinulla on oivat säilytystilat eksoottisille kasveillesi. On lohdullista nähdä, että jollakin on sisätiloissa ruukkuja enemmän kuin minulla. Osa odottaa vielä kellarissa. Minulla kasvaa pari kärhöä ruukussa, nekin pitäisi tuoda valoon heräilemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on yksi kärhö jonka roudasin talliin vain siksi jotta en syksyllä jaksanut kaivaa sitä maahan, nyt kun kävin sitä tutkimassa niin näyttäisi jotta sen silmuissa olis virtaa. Maahan istutettujen kanssa en ole onnistunut mutta ihanaa jos tällä konstilla pääsen nauttimaan kärhöjen kukoistuksesta..

   Sisällä on tosiaan nyt ruuhkaa :)

   Poista
 3. Sun aprikoosis on paljon järkevämpi kuin mun hätähousuaprikoosi. Kuinka monta plussa-astetta pidät autotallissa ? Meidän 8 astetta on näköjään liika lämmintä aprikoosille.

  Onko Jenny-kiivi itsepölytteinen ? Vai pölyttääkö kiinanlaikkuköynnös sen? (Muistaakseni luin jostain, että kiinanlaikkuköynnös on hyvä pölyttäjä kiiveille).

  Mäkin olen alkanut ostaa kotipuutarhalehteä. Se on tosi hyvä lehti, paljon asiaa. Nyt aurinko alkaa sulattamaan lumia tääläkin päin. Päivät on jo ihan vähän lämpimämpiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätähuosuaprikoosi oli varmaan päättänyt jotta nyt se kevät on :)
   Ja mikäs hätä sillä on kun pölytyskin onnistui niin mainiosti. Mulla on ihan kylmä tuo talli, eli talvella kun ulkona paukkuu -30 pakkaset, niin tallissa on sisällä -10 - -15 astetta. Muina vuosina olen vielä laittanut finfoamit alle ja pakkaspeitteet ylle, nyt en jaksanut joten nähtäväksi jää oliko laiskuudesta haittaa.. Nyt olis kyllä jo aika alkaa roudata saaveja pihalle, ainakin johonkin seinustalle, mutta nuo alituiset kovat pakkaset vain epäilyttävät. Jottei se virtaus alkaisi ja jäädyttäisi niitä halki..

   Jennyn pitäisi olla itse pölytteinen ja tuo kiinanlaikkuköynnöskin myytiin mulle sellaisena. Laikku kukki viimevuonna runsaasti mutta pudotti sitten kaikki kukkansa, olisiko kasvari ollut sille liian kuuma paikka. Ajattelin nyt istuttaa sen tänä kesänä maahan.

   Kotipuutarha on munkin suosikki, sopivassa suhteessa asiaa ja kauneutta. Ja niitä mielitekoja se aiheuttaa..

   Poista
  2. Hyvä tietää, että aprikoosi ja persikka kestävät ainakin tuollaiset -10- 15 astetta pakkasta. Kiva, kun viitsit vastailla :)

   Poista
  3. Oles hyvä vain :) Kokemuksia on kivaa vaihdella..

   Poista
 4. Hyvällä alulla ovat kasvisi, hyvin pitkä talvi mennyt! Onnea niiden ulos siirtoon sitten aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli :) Se on arvoitus joka kevät mitkä kukat ja kasvit ovat selvinneet talvesta, on iloisia jälleen näkemisiä ja joskus niitä luopumisiakin..

   Poista
 5. Hieno kokoelma siellä odottamassa, luksusta kun on noin paljon hyvää kasvatustilaa. Rivitaloasukkina kun ei ole varaa valita, parit ruukut yleensä olen ajeluttanut vanhempieni kellariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajat ne on tälläkin tallilla, "kokoelmaa" ei tästä voi enää kauhiasti kasvatta.. Onneksi sitä jo jalostetaan sellaisia muotoja jotka eivät tarvitse säilytystä vaan menestyvät myös maassa, niin pääsee nauttimaan ilman säilytys paineita.

   Poista
 6. Miten isoissa astioissa persikka ja aprikoosi ovat? Ois kyllä kiva saada sellaiset omallekin pihalle. Mutta tuo ruukkujen roudaus, huoh… :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut ovat olleet nyt kolmatta vuotta tuollaisissa suurissa (olisko 250-300 l ) saaveissa. Ostin nämä aikoinaan kesäpihan lopuun myynnistä ihan raakkuina ja laitoin vain talveksi näihin saaveihin, nyt olisi kyllä tarkoitus istuttaa ne maahan. Nykyään näitä saa jo täällä suomesskin kestävinä kantoina jotka voi "huoletta" istuttaa maaahan ja vaikka pakkaspeiteellä suojata niin sato on varmenpaa. Viime kesänä sain n. 20kpl omia persikoita ja ihan itku siinä pääsi, olivat niin hyviä :) Suosittelen, etsi vain jotakin oma puu ensi kesänä !

   Poista
 7. Voi, miten ihana kevätkuva autotallista.
  Kaikkea ihanaa sulla on kasvamassa :) Nuo tarteekin jo kunnolla säilyttystilaa, mutta onneksi sulla näyttää sitä riittävän. Ihanaa alkukevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kovasti jo tekisi mieli alkaa roudaus puuhiin mutta ilmojenherra ei ole vielä lupaa antanut.. Autotalli on kyllä ollut korvaamaton paikka talvisäilytyksen suhteen.

   Poista
 8. Niin näyttävät kaikki olevan valmiina starttiin, hienolla alulla kasvit ja valppaan oloisena Valmet.

  Mielenkiintoisia kasveja sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähtökuopat on jo sudittu syvälle, kevään startti lupaa vain odotellaan.. Valmetti ei ole valittanut naapureistaan, sulassa sovussa ovat talven elelleet :)

   Poista
 9. Ja minun silmään pisti vain tuo ihastuttava vanha Valmet ja tietysti Papu. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Papulla on kovin kiireistä nyt kun joka lenkillä pitää haistella josko olis tullut uusia merkintojä matkan varrelle. Ihan on vanhapoika virkistynyt auringon myötä :)
   Valmetti on niin pikkuruinen, kooltaan nyky mallien renkaan kokoinen, ajatella jotta viisikymmentä vuotta takaperin on nämä pienet olleet korvaamattomia ja ainoita apuja.

   Poista
 10. Ei vaan meidän autotallissa noin ihanan näköistä ole 8-o

  Kertakaikkiaan, tuossa, jos missä, pääsee aitoon kevättunnelmaan. Onnittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu se on ainoita yksin emännöimisen etuja jotta voi täyttää tallin ruukuilla ja kasveilla, sanoo nimi merkki; krapasin autoni lasia koko talven. Mutta kuten aina, se on jo unohdettua kärsimystä kun kevät koittaa :)

   Poista
 11. Siellä Valmet ja kasvit odottavat kesää; ihana kuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja emäntä odottaa myös jo ehkäpä vielä enemmän :)

   Poista
 12. Sinullahan on siellä ruukuissa vaikka mitä ihanuuksia kasvamassa. Tuo traktorisi on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukku kasvatus on niin mukavaa, pääsee kylmemmänkin vyöhykkeen asuja nauttimaan monista eteläisimpienkien alueiden asukkaista. Valmetti kiittää kehuista :)

   Poista
 13. Huiii. Ihanhan tässä kevä hyökkää päälle. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käkkyröistä pursuava vihreä on kyllä ihanaa :)

   Poista
 14. Onpa ihanan vehreää! Tuollaiset eksoottisemmat kasvit olisivat mielenkiintoisia tuttavuuksia, jos olisi sopiva paikka talvettamiseen. Meillä ei kopittoman fergun kanssa samaan paikkaan talveteta yhtään mitään, toistaiseksi vanhus on "silmiä hivelevän" pressutallin suojissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaat fergut on hienoja pelejä :) kelpaa niillä kesällä päristellä ja varsinkin perunan istutukseen ne ovat mainioita, pienet renkaat ei paina vakoja lyttyyn.. Kyllä se pressutalli on parempi kuin taivasalla, fergun mielestä ainakin.

   Poista
 15. ooh,mitä ihanuuksia <3 Tässä nyt minun ennestäänkin pitkänpuoleinen must-kasvilista vain venyy venymistään...ihanaa,tuo on kyllä tosiviherpeukalon meininkiä,että kasvit valtaa autotallin ja emäntä raapii tuulilasia koko talven :D Nyt kun mä sun valmettia silmäilen,alkaa lievästi harmittaan,että isä aikanaan myi meidän pikkuvalmetin ja sitten sen ikivanhan fergun...:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen huomannut minäkin, mitä pitempi tämä kevään alkamisen venyminen on niin samassa suhteessa kasvaa tuo lista :) Mutta kunhan saadaan maata näkyviin ja päästään ulos kuopsuttelemaan niin sitten ei keretä enää kasvattaa tuota listan pituutta..
   Pikkutraktorit on kovassa kurssissa nykyään, niitä vaalitaan ja käydään kokoontumisajoissa ja joka merkillä taitaa olla jo omat kerhotkin. Aina näitä "muoteja" ei osaa aavistaa ja sitä tulee myytyä pois nurkista kaikenlaista jota joskus saattaisi tarvita, harmi, oman suvun traktori olisi ollut hieno muisto, joskin hankala säilytettävä..

   Poista