tiistai 16. lokakuuta 2012

Varisee
Se oli melkein yks päräys kun tällä tontilla varisivat lehdet puista ja jo vähän ennen sitä katosi vanttuista virta puutarhurointia kohtaan. Ei jaksa, ei kiinnosta. Niin raskaalta on tänä syksynä tuntuneet kaikki syystyöt. Pakolliset on joten kuten tullut hoidettua, verkotettu puut ja pesty saavit.

Daalia ruukut  tyhjensin eilen ja samalla täyttyi kellari, liikaa on tänä kesänä tullut taas hankittua uutta talvetusta vaativaa. Mielessä vilahti ajatus jotta josko sitä osaisi luopua ja heittää osan kompostiin, mutta ei sitä pysty niin komioita juurakoita" lopettamaan" ja sinne ne kaikki tuli taas varastoitua.


Gladioluksen sipulit olivat myös kesän aikana kasvaneet kokoa, jo ostettaessa ajattelin että näitä en edes yritä talvettaa, mutta ei näitäkään nyt malta hävittää. Pitäisikö nuo pikku sipulit noista kyljistä rapsia pois ?  Eikös ne vie voimia tuolta pääsipulilta..
16 kommenttia:

 1. Teillä päin on ollut näemmä hallaa. Täällä sataa niin kaatamalla, ettei halla pure. Kauniita syyskuvia.

  VastaaPoista
 2. Juu sunnuntai yönä oli ensi halla ja aamulla vielä autonlasit jäässä. Muutaman kuvan kerkesin napata ennen töihin lähtöä ja palatessa oli jo täysi vesisade käynnissä. Melkein koleammalta tämä sade ja myrsky tuntuvat kuin pieni pakkanen.

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia! :) Mun pitäisi myös alkaa talvetushommiin. Daalia on vielä pihalla, mutta pelargonit olleet vissiin jo toista viikkoa sisällä odottelemassa, että koskahan se inspiraatio iskisi ja veisin ne appiukon halliin. Ja verenpisarallekin pitäisi kai tehdä jotain.

  Mullakin oli viime kesänä gladioluksia, mutta laiskotus iski ja uloshan ne sitten jäivät kuolemaan :) Kovin kauniita kyllä ovat, ehkä voisin ensi kesäksi taas jokusen kasvatella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmyys ja jatkuva sade ei innosta yhtään noihin syys puuhiin :( Niskapers-otteella sain itseni hoitamaan noita pakollisia, mutta muut saa jäädä odottamaan kevättä.
   Nää oli mun ekat gladiolukset ja maahan piti nämäkin jättää, mutta kun noin hyviltä nuo sipulit näyttivät niin kokeilen tuota talvetusta. Eikä näiden kanssa korkealta tipu kun pussi maksoi muistaakseni sen 3,5e. joten uudet vain istutukseen ensi keväänä.

   Poista
 4. Nämä sadesäät eivät innosta puutarhurointiin. Kellarissa on vielä tilaa, mutta kohta puoliin se on täytettävä ruukuilla. Joitakin aurinkoisia päiviä toivoisin, saisi pihan talviteloille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa jatkuvaa sadetta myös täällä, ruukut ja juurakotkaan ei tahdo kuivua kunnolla joten nähtäväksi jää löytyykö kellarista keväällä mitään elävää.. Talvetus paikkana tuo kellari on ehdoton, se on yksi rintamamiestalon huippu hyvä ominaisuus :)

   Poista
 5. Pian se on sielläkin, ensilumi ja talvi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kumpa jo tulis tännekkin sellainen tasainen pikku pakkanen, mustasta jäästä ja räntäsateesta en niin välitä kun öisinkin joutuu ajelemaan. Teillä siellä ylempänä on jo saatu maistiaisia tulevasta :)

   Poista
 6. Hyvin sanottu tuo, että "vanttuista katosi virta". Niin on kadonnut täälläkin, kaikki syyspuuhat ovat tuntuneet ihan tervanjuonnilta ja tekemättähän ne melkein ovat jääneet... omenat mätänevät maassa ja puutarhakalusteet siellä seassa. Ei voi mitään, keväällä pelastetaan se, mitä pelastettavissa on :)

  Komeita juurakoita ja sipuleita, kyllähän nuo täytyy koettaa talvettaa. Ensi vuonna niistä tulee mahtikasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi löytyy muitakin kohtalon tovereita jottei tarvitse täällä yksin "häpeillä" jaksamisen puutetta. Talvi korjaa sen minkä tarhuri jättää tekemättä. Onneksi nuo perennat ja sipulit (mitkä vasta sain maahan) nousevat meko varmasti joten jäädään me huilimaan ennen uuden sesongin alkua..

   Poista
 7. Upeat juurakot ja sipulit sulla, äänestän jatkoon minäkin! Virtaongelmaa täälläkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä säilytys ongelma näköjäs paisuu kun pullataikina, vuosi vuodelta enemmän talvetettavaa, huh huh, miten sitä ei keväällä muista uusia hankkiessa jotta syksyllä iskee väsy..

   Poista
 8. Näitä blogeja kun lukee, huomaa että hei tuo ja tuo juttu minunkin pitäisi vielä tehdä. ELi viedä daalia kellariin =).

  VastaaPoista
 9. Mitä sä päädyit sipuleille tekemään? Heti tuli itellekin sellainen olo, että kai ne sipulitkin sitten pitää talvettaa =D... Daaliat kukkivat vielä niin hyvin, etten ole raaskinut niitä vielä ylös nostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kati !
   Mä nostin nuo sipulit pahvilaatikossa sisälle (kodarin lattialle kun siellä on lattialämmitys) kuivumaan muutamaksi päiväksi kun pihalla on niin kosteaa jottei mikään tahdo enää kuivua. Saavat sipulit nyt kerätä noista varsista voimaa ja sitten kierrän ne varret pois ihan niikuin "syömä" sipuleillekin tehdään, kellarissa sitten on se lopullinen talvetus paikka.
   En mäkään ajatellut ensin näitä talvettaa mutta kun näyttivät jotta olivat kasvaneet kesän aikana niin en näitä malttanut kompostiinkaan heittä, kokeillaan nyt tätäkin.

   Daaliat on kyllä sitkeitä, täällä puri jo halla ja oli sopiva vapaa niin nostin nekin jo pois. Olivat kyllä aika märkää juurakko myttyä, niin jouduin kuskaamaan ne isän pannuhuoneeseen muutamaksi päiväksi kuivumaan ennekuin siirrän ne omaan kellariin.


   Poista