maanantai 7. toukokuuta 2012

Ensimmäiset hurauttelut


Vappu ja huhtikuu jo mennä hurahtivat ja nyt on edessä ihana toukokuu, niin paljon tekemistä jotta ei tiedä mihin toimeen tarttua. Tykkään jotta on monta rautaa tulessa samanaikasesti, kyllästyttyä on helppo suunnata toisen hommaan, vaikka puutarha rupsuttelusta moottorin rapsutteluun. Mutta kun kaikki on vähän kesken joka suunnalla ja työssäkäynti (varsinkin keväisin) haittaa harrastamista, alkaa otsalohkossa tykyttää.

Onneksi mullan ja siementen kera puljaaminen helpottaa, eilen sain kylvettyä kasvimaan taakse tekemääni penkkiin kesäkukka saran (1m x 6m). Työkaveriltani englannin tuliaisina saadut siemen laatikot Shake & Rake joilla kumpaisellakin tulee 50m2 kukka tarhaa, nyt vain odotellaan mitä mullasta nousee näillä leveysasteilla.


Talon kuistin oikealla puolella on alkuperäinen rintamamiestalon kukkapenkki jossa on kasvanut niitä 50-luvun perinteisiä: keisarinkruunua, särkynyttäsydäntä, pioni, akileijaa, helmililjaa, tulppaaneja, leimukukkia, unikkoa, yms.. No nyt siellä kasvaa myös komeana juolavehnää, voikukkaa ja muuta yhtä rasittavaa, muutaman vuoden hoitamattomuus kostautuu, nyt pitäisi nostaa koko penkki ylös vaihtaa mullat ja istuttaa kukat uudelleen. Yritän kuitenkin päästä vielä tulevan kesän pelkällä kitkennällä, joka sekin nielee aikaa, eilen sain tunnissa aikaan n.1m2 rikatonta.




Voimaa kitkemisen väliin antaa pionin terhakoiden alkujen katselu..



.. ja vuoden ensimmäinen taimiostoskassi.


Näitä ensimmäisiä en pystynyt vastustamaan, vaikka yritänkin olla ostamatta mitään lisää ennenkuin vanhatkin saa hoidettua. Mukaan taimistolta tarttuivat mm. Tarha-alppikährö Sorbet


sekä palloesikoita. Näiden istutus käy hetkessä,


mutta illalla pihaan tullut soran levitys voi viedä hetken..


18 kommenttia:

  1. Oi sentään miten komeat pionin alut sullakin siellä on. Kuule just aamulla sanoin miehelle, että pitäsköhän pitää ens viikko kokonaan lomaa, kun muutenkin on siellä yksi vapaapäivä, kun on se helatorstai. Mulla on onneksi just sopivasti puutarhatöitä, ja onneksi ei tarvitse alkaa raivaamaan tätä vanhaa pihaa enää..saa keskittyä uuden tekemiseen ja sitäkään ei ole liikaa. Kieltämättä tämmöisinä komeina aamuina, ei juuri sisällä istuminen kiinnosta.
    Alppikärhöjä on mullakin, sininen, valkoinen ja vaaleanpunainen.niistä kaksi jälkimmästiä muuttaa mukana.
    Onhan se hyvä olla muitakin harrastuksia kuin puutarhanhoito, vaihtelu virkistää....
    Kivaa ja aurinkoista viikon jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mukavan kokoiset ovat nuo maastakin ponnistava, taimistolta hankitut ovat varmaan kasvaneet kasvihuoneessa kun ovat jo miltei nupulla. Aina olen tuolta taimistolta saanut loistavia alkuja, viimevuotisetkin ovat lähteneet komeaan kasvuun. Vanhan pihan kunnostus on oma projektinsa, välillä aika rasittava, mutta saahan tännekin perustettua uusia penkkejä :) Uusi piha, vau, saa laittaa aivan alusta mitä vain halajaa ja mihin järestykseen vaan..
      Meilläkin ollaan vapalla torstai ja pojat tahtoo olla myös perään sen perjantain joten minä joudun/saan olla töissä taas pitkän viikonlopun :( Kivaa piha "pyhää" sinulle, toivotaan hienoja ilmoja!

      Poista
  2. Oi, ihania ostoksia olet tehnyt. :) Mulla kans mieli vetää tuonne puutarhaan, mutta töissäkin on käytävä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäiset kassit kantaa kotiin hymyhuulilla, seuraavien kohdalla yritän olla sortumatta heräteostoksiin.. Jep ei auta, työt on hoidettava vaikka ulkona olisi mitä sopivin puutarhurointi ilma !!

      Poista
  3. Vautsi miten elegantti kojelauta, haluun ajelulle. Minäkin kärvistelin aluksi vanhojen kukkapenkkien kanssa, perennat ok, mutta juolavehnä, voikukka ja vuohenputki no no. Yhtenä vuonna sitten sain nostettua kaiken ylös enkä ole hetkeäkään katunut, elämä helpottui. Mitä ihmeen liimaa ne taimistolla laittavat noihin taimiruukkuihin kun ne aina takertuvat mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä tulee kaunottarelle ikää 55v, kyllä silloin ennen osattiin tehdä kaunista. Olen muuten vasta auton toinen omistaja :)
      Jotenkin sen tiedostaa että ei siinä kai muu auta kuin kova työ, kun vain saisi sen remmin päälle ja lapion heilumaan. Samoin kuin näiden kulkupelien kohdalla, hyvä remppa ja taas menee kymmenetvuodet eteenpäin..

      Poista
  4. Olipa sykähdyttävä alkukuva tälle postaukselle tuo Volvon kojelauta. Tykkään!

    Hauskasti sanottu tuo "vuoden ensimmäinen taimiostoskassi", on niin tuttu tunne tuo "ei pitäisi, mutta otan ihan vähän vaan" :)

    Samoin keväällä sisätöissä kökkimisen tuska on tuttu fiilis, sitä antaisi vaikka muutaman varpaansa, että pääsisi pihapuuhiin! Ja kyllä, täälläkin revetään toukokuun alussa sataan eri suuntaan, eikä väsymystä tai nälkää huomaa. Aamulla kroppa natisee eikä selkä suostu suoristumaan, mutta ulos on pinkaistava samantien, ihan vaan pikkuisen kurkkaamaan ;)

    Puuhakasta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunotar mikä kaunotar :)
      Kevään ja vuoden ensimmäien on ehkäpä se paras, silloin tuntee jotta kaikki kaunis on vielä edessä..

      Poista
  5. Juuri tänään lähdin palloesikoita ostamaan, enkä löytänyt ainokaistakaan. Täytynee vaihtaa puutarhamyymälää ;) Sinä olet ihanaiset löytänyt, ja paljon muutakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palloesikoita olen ihastellut muiden blogeista ja kun sellaisen myymälässä näin niin vaikka ei ollut tarkoituskaan sitä hankkia, jotenkin se vain koriin eksyi..
      Pienissä ei ketju puutarhaliikkeissä on mielestäni mukavasti erilaista valikoimaa, kannattaa pokeilla niihin jos osuvat matkan varelle.

      Poista
  6. Oi että kun himoitsen kans noita palloesikoita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman suuntaista "himotusta" näyttäisi olevan liikkellä :)

      Poista
  7. Työt todellakin haittaavat harrastustoimintaa näin keväisin :).

    Oletpa tehnyt mielenkiintoisia ostoksia taimitarhalta. Minä vielä passailen taimitarhareissua pari viikkoa, sitten repeää sillä sektorilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, muutama puutarha lomapäivä sopivilla säillä pitäisi olla läkisääteinen ;)

      Näin ensimmäisellä kerralla tarttui mukaan jo pelkästä innostuksesta kaikkea mitä ei talvella suunnitellulta listalta edes löytynyt, mutta eipä se niin haittaa kun tuli niin iloseksi sesongin alkamisesta. Jään odottamaan mitä sinä tulet hankkineeksi..

      Poista
  8. Minä tykkään myös, että on monia projekteja, joista voi valita mieleisensä. Joskus suurempia ja joskus pienempiä. Tänä keväänä haravoinnin lisäksi on ollut vain kukkapenkkien perkkausta ja kukkien ihailua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Projekstit on kivoja, mutta odotan jo sitä kevättä ja kesää kun kaikki puuhat olisivat vain ylläpitoa ja hoitoa.. Mutta taitaa jäädä odottelu vain ajatukseksi kun aina tulee valikoimiin jotain mitä ei millään pysty vastustamaan ja sitten sille on löydettävä paikka, ja silloin on taas kierre valmis..

      Poista
  9. Oih, tuonkin värisiä palloesikoita! Itselläni vain lilaa ja ovat kerrassaan mainioita kevätpihan piristyksiä. Sopiikos muuten, että linkittelen itselleni blogisi, jotta pysyn päivityksissäsi kärryillä?
    Tsemppiä kitkemiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä taitaa olla vaikka missä väreissä, kummassakin oli sama laji nimi joten olisiko sävyero mullan happamuudella aikaan saatu, en tiedä arvelin vain, kauniita joka tapauksessa kaikissa väreissään..

      Linkitys olisi kunnia, eli mukava jos tykkäät :)

      Ja sitä tsemppiä tarvitaan, kiitos kannustuksesta ja kommentista..

      Poista