tiistai 17. huhtikuuta 2012

Daaliat multiin

Ne muutama viikko takaperin hankitut daaliat istutin ilman mitään esikasvatusta näihin suuriin ruukkihin. Kärhötuen laitoin ilmastointi kanavaksi ja pakkaspeitettä päälle, sitten kun alkavat puskea vartta pintaan poistan hupun tai vaihdan sen kevyempään versioon.

Viime keväänä siemenistä kasvatin ruukullisen daalioita jotka näyttivät silloin tältä:


ja tänään ne näyttävät tälläisilta


Syksyllä kun siivosin ruukkuja Mummu otti nämä huostaansa, talvetti vinttikamarissa sellaisenaan ja nyt ne ovat kasvattaneet omat juuri mukulat. Enpä olisi uskonut, vaan luulin jotta siemenistä kasvatetut ovat vähän kuin kesäkukkia.

Kellarista kaivetut viimevuonna mahdottomiksi kasvaneet juurakot näyttävät vielä, no juurakoilta. Tietääkö joku juurakoiden talvetusta kokeillut pitäisikö niitä ns. "uittaa" ennen istutusta ? Vai miten ne herätetään henkiin ? Lähempää tarkasteltuna joissakin saattaa ehkä olla jo pieni silmu.

4 kommenttia:

 1. Hauska kuulla, että siemenestä kasvattamasi daaliat ovat kehittäneet "oikeat juurakot", kun mullakin on ollut semmoinen tuntuma, että ne ovat yksivuotisia kesäkukkia. Nytpä tiedän tämänkin, kiitos!

  Olen talvehdittanut daalian juurakot niissä ruukuissaan, joissa ne ovat kesän (tai useamman kesän kasvaneet). En kastele niitä talvisin, mutta keväällä alan lorautella vettä ja kyllä niistä on lähtenyt versoja kasvamaan. Ei tosin kaikista, eli hävikkiä tulee, mutta en ole jaksanut oikein paneutua tuohon talvehdittamiseen... kasvaa, mikä kasvaa, ja sitten laitetaan jotain muuta niiden kyykähtäneiden tilalle :)

  En ole kuullut juurakoiden uittamistarpeesta, tietäisköhän joku muu siitä paremmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo juurakot olivat kokoluokkaa "tussin vahvuisia pötkylöitä", mutta juurakot silti. Luulin myös jotta ovat kertakäyttö kukkia, mutta näköjään ovat jalostetuiden sukulaistensa kaltasia.

   Minä otin syksyllä nuo juurakot ruukuista ylös ja peitin paperipusseissa kuttetinpurun kera kellariin, ja jos nyt oikein suurennuslasilla tiirailen niin kyllä niissä joku silmu on. Toisena ongelmana on nyt se että kun ne mokomat kasvoivat kesässä niin mahdottomasti tahtoo nuo purkit loppua.. Pitää kai alkaa tehdä ensivuonna maahan niille penkkiä jos meinaavat vielä kasvaa ja itseä ei saa päästää enää kaupassa ko. hyllyille :)

   Poista
 2. Ei tarvitse uittaa. Omani löin vaan mullan alle ja kastelin mullan reilusti. Mukavasti vartta jo näkyvissä. Omani siis myös talvehtivat mullattomina juurakoina kellarin hyllyllä paperipussissa. kokemusta minulla tosin tästä vasta yhdeltä vuodelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemusta jo se vuosikin on ja tässä harrastuksessa se kasvaa vuosi vuodelta, mukavaa että näin saa vinkkejä toisilta samoihin juttuihin hurahtaneilta.

   Samoin myös minä talvetin omani, mutta vaikka vielä ei näy pelkällä silmällä katsoen mitään niin kaipa ne tuosta eloon lähtevät, ainakin mukulat ovat SUURIA joten pitäisi niissä olla virtaa sisällä.

   Poista