torstai 1. joulukuuta 2011

Ellin ja Gunnarin lämmin muisto


Kesällä 2005 isäni viisikymppisissä eräs pariskunta oli saanut hyvän lahjaidean, ja juhliin talutettiin kaksi lammasta. Valkea tyttö lammas Elli ja poika Gunnar tuo tumma vieras maalainen..
Hauskan esityksen jälkeen vieraiden ojennettua lampaat meille tyttärille, kuskasimme ne juhlapaikalta
kotiin autotalliin ja vasta aamulla aloimme miettiä mitä niille pitäisi tehdä..

Kuvassa pikkusisko Eveliina

Eihän lahjan pois antaminenkaan olisi ollut soveliasta, joten mummulan kymmeniä vuosia pois käytöstä oleen navetan tyhjentämisen jälkeen rakensimme sinne pienen aitauksen. Tai hetken päästä niitä piti rakentaa jo kaksi, sillä Gunnar oli raju rakastaja ja pian huomattiin että perheenlisäystä oli tulossa.
Keväällä syntyi sitten valkea pikku pässi Kustaa ja musta pikku uuhi Hilma.
Kesän Mamma ( 75v) jaksoi tätä katrasta siirrellä laitumelle ja taas yöksi navettaan, syksyllä ei ollut enää kuin yksi vaihtoehto. Lähistöllä oleva tilateurastamo teki paistit ja naapurikunnan nahkajalostamo taljat.Tänään taas tuulten riepotellessa ja myrskyn ujeltaessa nurkissa, Ellin ja Gunnarin muisto lämmittää..
Samoin kuin tuo kyynärnojalla oleva villapeitto, jonka Mamma on kutonut minulle melkeinpä tasan 30 vuotta sitten, sen lanka on toisen Mummoni lampaitten omista villoista.Tarina ei ehkä ole niitä kauneimpia, mutta tiedän ainakin mistä villat ja taljat ovat tulleet..
Vinkki 1, elävä eläin ei ole hyvä idea lahjaksi !!!
Vinkki 2, suomalainen laadukkaasti tuotettu talja tai pässin pökkimä villa sen sijaan on !!!


Lämmintä Joulukuuta kaikille :)

P.S.  joulukalenterissa on jo hieman luukut raollaan..

3 kommenttia:

 1. Elli ja Gunnar elivät kuitenkin elämänsä onnellisina. Olen samaa mieltä, eläin ei ole hyvä lahjaidea, mutta pässinpökkimät sen sijaan on.

  VastaaPoista
 2. Cheri, Tuli mieleeni että yksi hyvä eläin lahja olisi, kun lahjan saajalla on jo kaikkea mahdollista ja mahdotonta, niin eikös nykyään pysty ostamaan jostain järjestöistä lehmiä, lampaita, kanoja jotka joku tarvitseva saa kehitysmaissa. En muista enää millä järjestöllä oli tälläinen kamppanja.. Pitääpä tarkastella..

  Pässinpökkimiä tuskin kenelläkään on liikaa :)

  VastaaPoista
 3. Totta, olin unohtanut, että minäkin olen saanut joululahjaksi kanan ja vuohen. Toivottavasti nillä on ollut hyvä ja hyödyllinen elämä. Ainakin Kepa, World Vision ja Kirkon ulkomaanapu ovat kaupanneet tälläisia eläinlahjoja.

  VastaaPoista