lauantai 29. kesäkuuta 2013

Saiskos olla viikuna ?

Joskus viime syksynä oli honkkarin loppu aleissa myynnissä pieniä puumixejä ja muutaman euron hinta ei tuntunut pahalta kun mukaan tuli vielä kaunis saviruukkukin. Silloin syksyllä vaihdoin ne ruukut hieman suurempiin ja unohdin minipuut ja viikunantapit kuistin nurkkaan. Keväällä kun taimipöydällä ei ollut vielä ruuhkaa nostin puut pelargonoiden kavereiksi valoon ja kummasti alkoi viikuna pukata lehteä ja myöhemmin ilmestyi pari "pukamaa" joista on nyt kasvanut nuo viikunat :)
Aika hauska tapaus tämä, vartta on se 10cm, oksaa toiset saman verran  ja päässä keikkuu kaksi jo aikas isoa hedelmää.Näissä pistaaseissa lehdet ovat pysyneet koko talven, hieman kun näitä leikkelin niin ilmoille humahti havupuun tuoksu, pähkinöitä odotellessa..Yllä siemenestä kasvattamani keltapassio (ikää 2v), kovasti tuo kiipeilee ja venuu vartta, mutta ei ole vielä mitään toiveita sadosta antanut. Samaan tyyliin pitkin kasvaria luikertelee kiivi Jenny, vähän jo hirvittää miten tämän saan talvetettua kun koko kasvaa noin huimasti.


Sitruspuukin heräsi eloon päästyään aurinkoon, puun juurelta pukkaa eksoottisen näköistä rikkaruohoa jota en ole hennonnut vielä nyppäistä pois, tiedä mikä etelän tuliainen tämä on ;)Yrttinurkassa alkaa olla jo maistiaisia tarjolla.Mukavaa lauantai ehtoota !

22 kommenttia:

 1. Tuollaiset satoisat pikku-puut ja -pensaat olisivat kyllä kivoja! Vanhempi tytär kylvi keväällä satsuman siemenen ja nyt sitä taimea pitäisi kyllä kovasti jo koulia isompaan ruukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikuna oli ylläri, tosi ihana sellainen :)
   Oi teillä sitten odotellaan satsumia, aika hieno tunne tuo kun saa etelänhetelmän siemenen kasvamaan.

   Poista
 2. Kyllä sinullakin on aika hienoja ja vähän erikoisempia kasveja kasvamassa. Viikunat omasta pihasta kuulostaa jo tosi eksoottiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on ollut intoa talvetella näitä sisällä ja tuo kasvari keväällä antaa etumatkaa joten kokeilu on ollut kivaa..

   Poista
 3. Mielettömän makeita kasveja! Toivottavasti minunkin viikuna tekisi hedelmiä. Pistaasi!! Vietkö viikunan talveksi sisään vai annatko olla kasvishuoneessa???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää mun viikuna on pieni n.10cm joten sen talvetus ei suuria tiloja vie, tuossa lasikuistin lattialla se vietti viimetalven, pidän siellä lämpöä sen + 5-10c.
   Muistin tuon sinun viikunasi ja heti piti laittaa omasta kuvaa :)
   Nämä hedelmät tuli ihan yllärinä ja ilman kukkimista, mikä oli sekin ihan uutta..
   Toivotaan jotta sinullekkin tulee viikuna satoa :)

   Poista
 4. Huh mitä ihanuuksia! Myös tuo kuorma-auto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hullua tää etelän asukkien hoitelu näillä leveyksillä, mutta niin kivaa :)

   Poista
 5. Ihastuttavia erikoisuuksia sulla, tuo viikuna varsinkin!

  VastaaPoista
 6. Onpas sinulla eksoottisia erikoisuuksia. Uskomatonta, että viikuna tuottaa jo satoa, toivottavasti hedelmät kypsyvät onnellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei sitä olis uskonut jotta 10cm varresta tulee jo kaksi hedelmää.

   Poista
 7. No voihan nenä, juuri katselin viikunaa Kreikan-matkalla ja mietin, että olisipa hienoa voida niitäkin omalla tontilla kasvattaa... ja mitä näenkään, kotimaisen viikunapuun oikein hedelmien kera! :D Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska sattuma :)
   Viikunassa on kauniit lehdet joten jo senkin takia tätä oli kiva kokeilla, hedelmät olivat kyllä extraextra ylläri.
   Keväällä ostin muutaman naapurimaan puutarha ja sisustus lehden, heillä näytti olevan näitä talvipuutarhakasvareissaan suurempina, mutta mitä heillä ei nyt olisikaan..

   Poista
 8. Onpa siellä paljon kaikkea tosi mielenkiintoista! Kasvarisi on kyllä hyvin viehättävä, ihanasti olet kaiken sinne laittanut.

  Käyhän muuten nappaamassa blogistani tunnustus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvarista löytyy vanhaa romua ja muutama ikean hylly, sopivat hyvin vihreän kavereiksi :)
   Kiitos tunnustukseta mielelläni tulen sen hakemaan.

   Poista
 9. Vautsi vau viikunoita ! Onkohan meillä jokin etelänkaipuu tai muu vastaava, kun tykkäämme kasvatella kaikkea eksoottisempaakin ;) Pistaaseja, niitäkään en ole koskaan nähnyt (siis puita), mäkin haluan ! Pistaasipähkinät ovat niin hyviä. Täytyypä poikkeilla honkkarissa, jos tänäkin vuonna tulisi tuollaisia puumixejä myyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin calamondiinisitrus-kränä alkoi lykkäämään varresta uutta kasvustoa tässä keväällä, sehän kuivettui täysin syksyllä. Nyt oksat kasvaa vauhdilla.

   Poista
  2. Honkkareihin tulee aina joskus kaikenlaista jännää, nämä bongasin ihan loppu aleista joten olivat aika hengettömiä jo siinä vaiheessa mutta niin vain virkosivat, taitavat olla sitkeää sorttia. Juu, aika hassua jotta me nähdään kovasti vaivaa pitäessämme näistä etelän tuonneista huolta, siellä välimeren tuntumassa kun näitä kasvelee kai ihan villeinä ja ovat yhtä tavallisia kuin meillä koivut ja kuuset.

   Mun sitrus oli täysin lehdetön ja oksat alkoivat jo mennä kuiviksi ja mustiksi, melko varma olin jotta viimeisen talven se eleli, vaihdoin kuitenkin mullan ja toin aurinkoon ja täällä kasvarissa se vasta lähti "käyntiin". Nyt kasvu on ollut tosi nopeaa. Tuosta varttamis kohdan alapuoleleta se pukkasi yhden pitkän varren eri näköisillä lehdillä ja siinä oli piikkejä, oli varmaan sitä päärunkositrusta, leikkasin sen pois ja nyt kasvaa vain noita pienempiä ja jalostetumpia lehtiä. Viime kesänä tämä kukki täällä kasvarissa mutta on tämä suomen suvi liian lyhyt jotta niitä uusia sitruksia olis jaksanut tulla, ihan kiva on silti kasvattaa näinkin.

   Poista
 10. Sulla onkin hyllyt väärällänsä eksotiikkaa ja pitkä pinna, kun jaksat askarrella niiten kanssa ja odottaa. Oma viikunasato! Ooh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, joulupuuron sekamelisopan hedelmät omasta takaa :)
   No jos ei nyt ihan niin, mutta kiva ylläri on tämä maistiainenkin..

   Poista
 11. Oot kyllä melkoinen kasvattelija. Aivan upeaa! Viikunoita hypistelin Plantagenissa keväällä, mutta en ottanut mukaani.. vielä sillä kertaa.

  VastaaPoista