torstai 24. toukokuuta 2012

Eiliseltä




Täällä ollaan vietetty viikko mukavaa lomaa huristelemalla jyrällä päivät pitkät ja kerätty illat kiviä joita meidän pellot kasvattaa runsain mitoin. Kroppa on iltaisin väsy ja aamuisin vielä väsympi mutta on tää kevään aika ja vuodesta toiseen täsmällisesti tapahtuvat rutiinit hienoja. Tuntee kuuluvansa sukupolvien ketjuun samoja kiven koloja viljellessä,  meillä Papan (82v ja puoliksi halvaantunut) on päästävä vielä joka päivä pellolle mukaan. Pappa tosin huristelee edellä hieman uudemmalla kalustolla :)




Joku päivä kerkesin taas lapion varteen, kasvihuoneen taa istutin kaksi pilariomenapuuta Presidentin ja Senaattorin. Myöhemmin kuuklaamalla selvisi jotta monet kasvattavat näitä ruukuissa jopa parvekkeella, ovat siis tuollaisia kapeaksi kasvavia ommppupuita joihin tulee omenat runkoon kiinni, näissä on jo nuppuja vaikka nuoria taimia ovatkin.




Oli taas tuo vyöhyke suositus I - ? , mutta en näemmä opi ja koetan taas kerran uhmata noita suosituksia uskottelemalla itselleni jotta tässä on niin hyvä ja lämmin paikka..








Ja on mullakin tulppaneita, ihan perus Darvineita joista tykkään, sopivat rintama pihaan mainiosti..


Taas kutsuu Valmet,  ihanaa kevät päivää tänne poikenneille, kiva kun käytte kylässä :)

lauantai 19. toukokuuta 2012

Ou jee, pinkkiä pukkaa..

Harmitus vaihtuu iloon yhtä nopsaan kuin keväinen sää. Viime aikojen ilostuttajina ovat toimineet mm.

Silmut persikassa..

.. ja kukat (valkoiset kylläkin) aprikoosissa.
Olen ostanut ko puut kolmisen vuotta sitten syksyllä -70% alesta,
kasvattanut näitä saaveissa ja talvettanut autotallissa. 
Nyt tekisi mieli uskaltaa laittaa nuo maahan tähän 
kasvarin edustalle, ja kärhöt kumpaisenkin juurelle, 
hieman mietityttää mahtavatko selvitä talvea täällä kolmos vyöhykkeellä 
vai pitäisikö jatkaa saavi kasvatusta ?


Tulppaanien nuput pullistuvat päivä päivältä


ja yksi pinkki hyasintti sinisten joukossa,
ihana tuoksu näistä irtoaa vaikka mini kokoisia ovatkin..


" Sorbetin " istutin suureen ruukkuun kuistin edustalle, se saa
siitä kiipeillä kesän kuistin pylväitä pitkin.


Perkolan pöydälle tein pikku perennoista asetelman,
löytyy :

Levisia,

jumaltenkukka,

ja kääpiöakileja..



Seuraavaa spektaakkelia odottaen


ja pihalle taas hetkeksi kadoten..


tiistai 15. toukokuuta 2012

Mä en ala..

Johtuneeko ilmaston muutoksesta vai mistä, mutta tuntuu jotta aina tuulee tai myrskyää. Eilenkin kasvihuone nitisi ja natisi uhkaavasti mutta onneksi pysyi vielä paikoillaan. Kaikki piha jutut pitää näemmä alkaa pultata perustuksiin kiinni, ei toivettakaan lehtien tapaisista kauniista piha sommitelmista tyynyineen ja kalusteineen. Ja miten käy pitkisi kasvavien kasvien kanssa ? Pitääkö aurinkgonkukat,  ukonhatut, liljat ja muut tukea yksitellen.

Olen jo reilun viikko sitten siirtänyt osan tomaatteja sunmuita kasvatuksia ( tai kasvatuskia)  torppaan kun alkavat jo tässä vaiheessa kaikenlaiset kipot sisällä riittä. Kylmästi vain lasin suojiin ilman hellää karasitusta, ihan hyvin näyttäisivät viihtyneen, pakkas öistä huolimatta.


Kasvattelen tomaatteja tuollaisissa 90 litran "muuraus saaveissa" , ensin laitan pohjalle salaojaksi palatuve pötköjä (ovat käytössä jo toistamiseen, syksyllä kuivattelin ne vain ensin) joita olen kerännyt turve suolta. Pötköjen päälle salaoja santaa niin jotta peittyvät ja sitten päälle yksi säkki mustaa multaa, sekaan sekoitan kourallisen kanankakkia ja taas päälle pari lapiollista santaa sekoittaen sen siihen pintamultaan. Sitten vain istutan taimet ja lisäilen multaa tarvittaessa, ja kun kate materiaalia alkaa tulla luonnosta lisään sitä aina viikoittain päälle. Viime vuonna tuli tällä menetelmällä avokuistilla hurja tomaatti sato ja nyt on ensi kertaa käytössä kasvihuone.


Yhteen astiaan olen laittanut 4 -6 tainta, riippuen lajista.


Peräseinällä koreissa kasvavat chilit..





.. joissa on jo kukkia :)



Innokkaana tuli laiteltua noita siemeniä keväällä hieman liikka, vaikka vara ei venettä kaada niin tila tuli kuitenkin vastaan, kun sain tuon torpan täyteen niin sisällä odotteli vielä suuri joukko omaa plassiansa. Niittasin avokuistin pakkspeitteillä ja istuttelin sinne neljä saavillista, mutta voi murrr, se eilinen myrsy repi irti kaikki peitteet ja katkoi tomaatin varret. Sin men kaikki kahdeksan Golden Nugettia ja toiset saman varran muita. No eiköhän näistä riitä tomaattia pöytään, pienesti silit harmittaa kun meni komiat taimet ja en nyt pääse maistelemaan noita lajeja..


Jostakin luin että pienepään murheeseen ja harmitukseen auttaa kun käy shoppailemassa Chanelia kosmetiikka osastolla, olin jo kokeilemassa reseptin vaikutusta kunnes päättelin että käytän kuitenkin puuteria sekä punaa sen kolme kertaa vuodessa ja vaihdoin purkit tilaukseen Kauppilasta. Nyt odotellaan postipoikaa, kännykkä piippasi viestiä jo Jouko Pukilta ja Pionien Kodista, että sellaisia punia tulossa tälläkertaa ;)

maanantai 7. toukokuuta 2012

Ensimmäiset hurauttelut


Vappu ja huhtikuu jo mennä hurahtivat ja nyt on edessä ihana toukokuu, niin paljon tekemistä jotta ei tiedä mihin toimeen tarttua. Tykkään jotta on monta rautaa tulessa samanaikasesti, kyllästyttyä on helppo suunnata toisen hommaan, vaikka puutarha rupsuttelusta moottorin rapsutteluun. Mutta kun kaikki on vähän kesken joka suunnalla ja työssäkäynti (varsinkin keväisin) haittaa harrastamista, alkaa otsalohkossa tykyttää.

Onneksi mullan ja siementen kera puljaaminen helpottaa, eilen sain kylvettyä kasvimaan taakse tekemääni penkkiin kesäkukka saran (1m x 6m). Työkaveriltani englannin tuliaisina saadut siemen laatikot Shake & Rake joilla kumpaisellakin tulee 50m2 kukka tarhaa, nyt vain odotellaan mitä mullasta nousee näillä leveysasteilla.


Talon kuistin oikealla puolella on alkuperäinen rintamamiestalon kukkapenkki jossa on kasvanut niitä 50-luvun perinteisiä: keisarinkruunua, särkynyttäsydäntä, pioni, akileijaa, helmililjaa, tulppaaneja, leimukukkia, unikkoa, yms.. No nyt siellä kasvaa myös komeana juolavehnää, voikukkaa ja muuta yhtä rasittavaa, muutaman vuoden hoitamattomuus kostautuu, nyt pitäisi nostaa koko penkki ylös vaihtaa mullat ja istuttaa kukat uudelleen. Yritän kuitenkin päästä vielä tulevan kesän pelkällä kitkennällä, joka sekin nielee aikaa, eilen sain tunnissa aikaan n.1m2 rikatonta.




Voimaa kitkemisen väliin antaa pionin terhakoiden alkujen katselu..



.. ja vuoden ensimmäinen taimiostoskassi.


Näitä ensimmäisiä en pystynyt vastustamaan, vaikka yritänkin olla ostamatta mitään lisää ennenkuin vanhatkin saa hoidettua. Mukaan taimistolta tarttuivat mm. Tarha-alppikährö Sorbet


sekä palloesikoita. Näiden istutus käy hetkessä,


mutta illalla pihaan tullut soran levitys voi viedä hetken..